10. syyskuuta 2017

Bouillabaisse eli ranskalainen kalakeitto

Bouillabaisse on provencelainen perinteinen kala-äyriäismuhennos, ilmeisesti alun perin Marseillesta. Alkuperäiseen reseptiin käytettiin ruotoisia simppuja, joita kalastajat eivät saaneet myytyä toreille tai ravintoloihin. Perinteisessä versiossa tarjotaan ensin pelkkä liemi leivän ja rouillen kera ja tämän jälkeen syödään kalat ja äyriäiset erikseen.

Kotiolosuhteissa bouillabaisseen voi käyttää melkeinpä mitä tahansa kalaa ja simpukoita sekä muita äyriäisiä. Itsekin olemme suomalaiseen tapaan tehneet bouillabaissesta keiton, joka tarjotaan kaikkine kaloineen ja äyriäisineen kerralla. Toki hyvän leivän kera.

Bouillabaisse
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 fenkoli
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä (esim. Dopff & Irion Cuvée René Dopff Muscat 2015)
1 l laadukasta kalalientä (esim. Puljonki)
2 laakerinlehteä
0,5 g sahramin luotteja
1 ruukku timjamia
3 tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
500 g sinisimpukoita
5 kuorellista tiikeriravunpyrstöä
350 g lohta

tarjoiluun:
valkosipulinkynsiviipaleita
ranskankermaa
maalaisleipää

Kuutioi keltasipuli, hienonna valkosipuli ja viipaloi fenkoli. Kuullota sipuleita ja fenkolia oliiviöljyssä kattilassa kymmenisen minuuttia tai niin kauan kunnes ainekset pehmenevät.

Lisää joukkoon viini, kalaliemi, laakerinlehdet, sahraminluotit ja nipuksi sidottu timjami.
Kalttaa tomaatit, kuutioi ne ja lisää tomaattipyreen kanssa kattilaan. Anna keittopohjan poreilla liedellä noin kymmenen minuutin ajan.

Siisti simpukat ja kuutioi lohi. Lisää simpukat, ravunpyrstöt ja lohi keittoon ja kypsennä, kunnes simpukat aukeavat.

Tarjoile keitto maalaisleivän, ranskankerman ja valkosipuliviipaleiden kera.

2 kommenttia:

  1. Tätä on tullut syötyä 4 Vuodenaikaa ravintolassa Treen kauppahallissa (ravintola kuuluisa tuosta keitosta). Itse en ole koskaan tehnyt. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttävät ihanilta nuo Neljän Vuodenajan keitot, pitääpä pistää korvan taakse seuraavaa Tampereen reissua ajatellen!

      Poista