30. elokuuta 2017

Rukiiset mallassämpylät

Uunituoreet sämpylät ovat vastustamattoman herkullisia. Taikinaan voi käyttää melkeinpä mitä vain kaapista löytyy - näppärä tapa päästä eroon erilaisista jauhopussinpohjista. Kun maitokefiiriä valmistuu meillä nyt tasaiseen tahtiin, kokeilin käyttää sitä makean leivonnan lisäksi myös sämpylätaikinan nesteenä. Toimii!

Maltaiset kefiirisämpylät (16 sämpylää)
5 dl maitokefiiriä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl hunajaa
2 tl merisuolaa
3 dl pikakaura-ruishiutaleita
2 dl rukiisia mämmi- ja leipämaltaita
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
7 g kuivahiivaa
7 dl ruissihtijauhoja

Lämmitä kefiiri, öljy ja hunaja 42-asteiseksi. Lisää joukkoon suola, hiutaleet, maltaat, spelttijauhot ja kuivahiiva ja sekoita tasaiseksi. Anna löysän taikinan tekeytyä liinan alla tunnin ajan.

Vaivaa taikinaan ruissihtijauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja leivottavissa. Kohota taikinaa liinan alla toisen tunnin verran.

Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa siitä ilmat. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 16 yhtä suureen osan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja asettele ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota liinan alla vielä yhden tunnin ajan.

Paista kefiirisämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.

2 kommenttia:

  1. Ihanat sämpylät. Tuoreen leivän tuoksu parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin se todellakin on!

      Poista