2. huhtikuuta 2018

Gluteeniton raparperipiirakka ja muita buffetherkkuja

Laktoositon, gluteeniton, maidoton, kananmunaton, vegaaninen... erikoisruokavaliot ovat uusi normaali. Kevään ja kesän juhlien järjestäjä on äkkiä sormi suussa pohtiessaan, mitä vieraille voi tarjota. Voittajan valinta on monipuolinen buffetpöytä, josta löytyy jokaiselle jotakin. Lohjalainen konditoria Pink Lemon on koonnut kotileipurin avuksi Pink Lemonin parhaat: herkkubuffet kaikille -kirjan (Otavan Moreenikustannus 2018). Kati Koskisen kokoama teos sisältää seitsemän raikasta buffetkokonaisuutta, jotka koostuvat konditorian suosituimmista resepteistä ja uusista ideoista.

Erikoisruokavaliot huomioivista kattauksista löytyy tarjottavaa niin laktoosia, maitoa tai gluteenia vältteleville kuin vegaanista tai FODMAP-ruokavaliota noudattaville herkkusuille. Reseptit toimivat tietysti ihan yksinäänkin tai eri kattausten ohjeista voi koota oman kombonsa. Lisäksi teos tarjoaa joukon perusreseptejä kakkupohjasta vuokaleipään ja marengeista macaronseihin.

Kattaukset on sovitettu aamupalalle, iltapäiväteelle, lastenjuhliin, häihin, puutarha- ja sadonkorjuujuhliin sekä uudenvuoden juhlintaan. Reseptit ovat trendikkäitä, mutta joukossa on myös klassikoita; buffetpöydissä tarjoillaan esimerkiksi kakkutikkareita, raakakakkua, villiyrttipiirasta, nakukakkua, cocktailleipiä ja marskin juomaa.

Koska pakastimesta löytyi vielä viimevuotisia raparpereja, otimme varaslähdön kevääseen ja pyöräytimme kirjan ohjeella gluteenittoman raparperipiirakan. Ohjeissa on käytetty Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomia jauhoja, joten ostimme piirakkaa varten puolen kilon paketin heidän vaaleaa jauhoseostaan. Toinen kauppalistalle päässyt erikoisempi ainesosa oli ksantaani, jota sitäkin löytyi ihan paikallisesta pikkumarketista. Lopputuloksesta tuli suussasulavan pehmeä. Vaativa maisteluraatimmekin totesi, että "tää on hyvää, eikä sillai gluteenittomaksi hyvää vaan hyvää".


Gluteeniton raparperipiirakka  (⌀ 23 cm)
piirakkapohja:
250 g laktoositonta voita
200 g erikoishienoa sokeria, esim. Siro
1 kananmuna
100 g maissitärkkelystä
300 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, esim. Virtasalmen Viljatuote
0,5 tl ksantaania
0,5 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria (korvasimme jauhetulla vaniljalla)

täyte:
250 g laktoositonta maitorahkaa
1 kananmuna
1 dl erikoishienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria (korvasimme jauhetulla vaniljalla)
0,5 l raparperiviipaleita

Ota voi lämpenemään huoneenlämpöiseksi hyvissä ajoin.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat vaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, sihtaa taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina viileään jähmettymään n. puoleksi tunniksi.

Kauli taikinasta puolen sentin paksuinen levy, nosta levy vuokaan, trimmaa ylimääräinen taikina pois ja ota talteen. Taikinan voi vaihtoehtoisesti painella suoraan vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen ainekset raparperia lukuunottamatta keskenään ja levitä pohjan päälle. Ripottele pinnalle raparperit ja murustele lopuksi päälle talteenotettu taikina.

Paista raparperipiirasta 175-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan.


2 kommenttia:

  1. Hei keittotaiteilun keittiöön!
    Kiva, että raparperipiirakka maistui koko porukalle!
    Mukavaa kevään alkua ja leivonnan iloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sitä samaa sinulle! Tämä resepti pääsee kesällä käyttöön viinimarjojenkin kanssa 😊

      Poista