24. lokakuuta 2017

Kasviksia sekaaneille

 
Ihme on tapahtunut! Rakenteettomasta, mauttomasta tofustakin voi saada oikein tehtynä hyvää. Jaa miten? Se selviää kohta...

Hanna Hurtta on pitänyt suosittua Hannan soppa -blogiaan jo kymmenen vuoden ajan. Melkoinen saavutus! Lähes yhtä pitkään olen myös lukenut ja tietysti kokkaillutkin Hannan reseptejä. Ihan mahtavan hyviä olivat esim. blogista bongatut täytetyt vietnamilaiset riisiletut. Nyt Hannan ohjeita on saatavilla kokonaisen kirjan verran hänen uunituoreessa esikoisteoksessaan Kasvis: ruokakirja (WSOY 2017).

Jos internetiin olisi uskominen, kasvisten pupeltaminen vaikuttaisi valitettavan usein olevan (k)apean ryppyotsaista hommaa. Ex-kasvissyöjänä, nykyisenä tyytyväisenä sekaanina olen ottanut ilolla vastaan viimeisen parin vuoden aikana vauhdilla valtavirtaan uineen kasvispainotteisen syömisen (samaan aikaan pinnalle ponnahtanutta vege-einesbuumia lukuunottamatta).

Meillä kokataan ja syödään mahdollisimman monipuolisesti kaikkea (no ei ihan - esimerkiksi maksa on ja pysyy raaka-aineiden keittiöpeikkolistalla). Arkisin syömme hyvinkin kasvisvoittoisesti, viikonloppuisin taas pääraaka-aineen sijaa näyttelee yleensä liha tai kala. Kasviperäisen ruoan suosio näkyy hauskasti myös puhetavoissa; monesti pohdimme, että mikä proteiini päivän ruokaan tulisi.

Myös Hanna pitää kirjassaan heti alkuun huolta proteiineista. Lukija oppii paitsi tärkeimmät kasviproteiinit, pääsee myös kurkistamaan Hurtan perheen ruokakomerosta löytyviin muihin perusraaka-aineisiin. Näillä eväillä ja kirjan lopusta löytyviin perusresepteihin nojaamalla kasvisruoasta saa paitsi herkullista, myös ravitsemuksellisesti tasapainoista. Ja nälkäkin pysyy poissa pitempään.


Kasvis-kirjasta löytyvät niin aamupalat, lounaskeitot ja -salaatit kuin tuhdimmatkin ruoat, trendikästä katuruokaa ja herkkuja unohtamatta. Miltä kuulostaisi vaikkapa lehtikaalicaesar, rapeat kikherneet & auringonkukka-parmesan? Pad thaihin tuo ruokaisuutta nyhtökaura, browniet taas mehevöittää mustapapu. Juurisellerit paistuvat ihaniksi pihveiksi ja indonesialaisen gado gado -salaatin kruunaa maapähkinävoikastike. Joko kuola valuu silläkin puolella ruutua?

Väljä taitto, suuret fonttikoot ja raikkaat kuvat tekevät komeasta kirjanjärkäleestä kutsuvan selattavan. Vain opuksen nimen kanssa olen joutunut raapimaan päätäni - koska kyseessä ei ole Kasvisruokakirja, oikea kirjoitusasu lienee alaotsikkotyyliin Kasvis: ruokakirja. Noo, ainakin nimi jää kerralla yhdyssanojen ystävien mieleen :)

Mutta sitten siihen rakenteettomaan ja mauttomaan tofuun. Valitsimme Hannan kirjasta ensimmäisenä rohkeasti kokeiluun kurpitsalaksan ja tofukrutonkien reseptin. Keitto maistui koko perheen mielestä ihanalta kylmänä syyspäivänä (tänään satoi Espoossa ensilumi, vaikka on vasta lokakuu!). Kun tofusta puristaa painon alla ensin nesteet pois, kuivat kuutiot frittaantuvat ruskean rapeiksi. Fritatut kuutiot Hanna maustaa yksinkertaisesti suolalla ja savupaprikajauheella. Oikeanlainen suutuntuma - check. Oikeanlainen maku - check. Kiitos proteiinirepertuaarimme laajentamisesta!

Kurpitsalaksa ja tofukrutongit
300 g kiinteää tofua (käytimme kylmäsavustettua)
200 g riisinuudeleita
2 valkosipulinkynttä
0,5 punainen chili
2 cm inkivääriä
2 kevätsipulia
1 rkl seesamiöljyä
8 dl kasvislientä
500 g myskikurpitsaa
1 rkl kalakastiketta (Kasvis-kirjassa vegaanisen korvikkeen resepti)
2 rkl kiinalaista vaaleaa soijakastiketta
400 g kookosmaitoa
3 lehtikaalin lehteä
ripaus savupaprikajauhetta
1 limetin mehu
merisuolaa

tarjoiluun:
korianteria
minttua
punaista chiliä

Kuivaa tofusta enimmät nesteet talouspaperiin. Kuutioi tofu ja asettele se uusien talouspaperien kanssa painon alle noin vartiksi niin, että kuutioista irtoaa mahdollisimman paljon nestettä.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja siirrä sivuun odottamaan.

Hienonna valkosipulit, viipaloi chili, raasta inkivääri ja viipaloi kevätsipulien valkoiset osat (vihreät käytetään lopuksi koristeluun). Kuullota aineksia seesamiöljyssä muutaman minuutin ajan ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kiehauta.

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Kuutioi kurpitsa ja lisää palaset keittoliemeen kiehumaan 10-15 minuutiksi tai kunnes ne ovat kypsiä.

Paista kuivattuja tofukuutioita reilussa öljyssä, kunnes ne ovat ruskistuneita ja rapeita. Nosta kuutiot talouspaperin päälle kuivumaan ja mausta suolalla ja savupaprikajauheella.

Lisää kurpitsakeittoon kalakastike, soijakastike, kookosmaito ja suupaloiksi riivityt lehtikaalin lehdet. Kiehauta. Ota kattila liedeltä ja purista joukkoon limetin mehu.

Kokoa annokset. Jaa nuudelit kulhoihin ja lusikoi päälle keittoa. Koristele annokset tofukrutongeilla, viipaloidulla kevätsipulilla ja chilillä sekä tuoreella korianterilla ja mintulla.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti