19. lokakuuta 2017

Suklaakorvapuustit

Täytimme perinteiset korvapuustit vaihteeksi tummalla suklaalla ja appelsiini/vadelmamarmeladilla. Ei huonompi idea! Nämä herkut päätyvät pöytään uuden tulokkaan nimiäisjuhlissa viikonloppuna.

On muuten yllättävän vaikea laji saada puustit pysymään kuosissa paistamisen ajan. Ne kun tuntuvat paisuvan ja kaatuilevan milloin mitenkin. Laitankohan liikaa täytteitä vai missä lie syy?

Peruspullataikinan resepti on peritty äidiltä.

Vadelma-suklaakorvapuustit ja appelsiini-suklaakorvapuustit
1,5 tl vihreän kardemumman siemeniä
1 kananmuna
1,25 dl valkoista sokeria
3/4 tl merisuolaa
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
200 g voita
230 g appelsiinimarmeladia
230 g vadelmamarmeladia
100 g tummaa suklaata (55 %)
voiteluun kananmuna
koristeluun raesokeria

Jauha kardemummansiemenet hienoksi morttelissa.

Vatkaa kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma vispilällä vaaleankeltaiseksi, muttei vielä vaahtomaisen kuohkeaksi seokseksi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota joukkoon hiiva. Vispaa neste muna-sokeriseoksen joukkoon. Lisää sekaan muutama desi vehväjauhoja  ja jatka vatkaamista vispilällä käsin (näin saat ekstrailmavuutta taikinaan). Kun taikina on liian raskasta vispilälle, vaihda sähkövatkaimeen, yleiskoneeseen tai jatka vaivaamista käsin. Lisää joukkoon jauhoja, kunnes taikina on kiinteähköä.

Sulata rasva ja kaada se taikinan joukkoon. Jatka vaivaamista ja lisää sekaan vähitellen jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, mutta leivottavissa olevaa. Vaivaa taikinaa vielä niin, että siihen tulee kunnon sitko.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, eli noin tunnin ajan, ennen leipomista.

Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se kahtia. Kauli molemmista peräjälkeen suorakaiteen malliset levyt ja levitä toiselle appelsiini- ja toiselle vadelmamarmeladi. Raasta suklaa puoliksi levyjen pinnalle. Kääri levyt rulliksi. Leikkaa rullista kolmionmallisia palasia niin, että rulla pysyy yhtenäisenä myös palan ohuemmasta päästä. Nosta palaset pystyyn ja paina puustit sormella rullan kärkiosan kohdalta kuopalle.

Anna suklaapuustien kohota liinan alla vartin verran, voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista puusteja 200-asteisessa uunissa reilu kymmenisen minuuttia, kunnes pullat saavat kauniin ruskean värin. Anna vetytyä liinan alla hetken ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti