9. lokakuuta 2017

Turskaa ja simpukoita à la nage

Monesti yksinkertaiset ruuat ovat yllättävän hyviä, etteivät jopa niitä parhaita. Tässä jälleen yksi mainio osoitus siitä, että yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista voi saada nopeasti loistavan päivällisen. Tämä herkku valmistuu helposti alle puolessa tunnissa ja maku on mitä mainioin.

Termi nage oli meille entuudestaan tuntematon, mutta sehän tarkoittaa näemmä vain yksinkertaisesti nopeasti valmistettua lientä, jossa kypsennetään tyypillisesti mereneläviä hyvin matalassa lämpötilassa. Tyypillisesti nagessa on valkoviiniä, vihanneksia ja yrttejä. Liemessä kalat ja äyriäiset valmistetaan poaching-menetelmällä (mikähän tälle on hyvä suomennos?), 71-82 asteessa.

Reseptin alkuperäinen versio löytyy täältä.
Turskaa ja simpukoita à la nage
6 rkl voita
2 keltasipulia
2 fenkolia
2 sellerinvartta
4 valkosipulinkynttä
3 dl kuivaa valkoviiniä ruokaan ja loput pullosta lasiin (esim. mainio Bestheim Riesling Grand Cru Schlossberg 2015)
5 dl  vettä
2 tl kuivattua tilliä
600 g turskan seläkettä
500 g sinisimpukoita
merisuolaa
mustapippuria


Sulata puolet voista isossa kasarissa. Kuutioi sipulit, fenkolit, valkosipulit ja sellerinvarret. Kuullota niitä voissa viitisen minuuttia. Lisää joukkoon valkoviini ja keittele kasaan hetki. Lisää vesi ja kuivattu tilli.

Kuivaa turskan seläkkeet, suolaa ja pippuroi ne. Leikkaa seläkkeet kolmeen-neljään osaan ja lisää kasariin. Puhdista simpukat, heitä kuolleet roskiin ja elävät kasariin. Hauduta hiljalleen kannen alla viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti ja koristele fenkolinoksilla.



Loppukevennyksenä uudella makro-objektiivilla napattu kuva viinipullon korkista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti