13. marraskuuta 2017

Borštš eli venäläinen punajuurikeitto

Borštškeittoa on tehty meillä useampaankin kertaan, aiempi pitkän kaavan mukaan tehty karitsanpotkaversio löytyy täältä. Tällä kertaa teimme hieman nopeamman version ja käytimme keittoon karitsan paahtopaistia. Lopputulos oli näinkin erinomainen, ja tämä ruoka jos mikä, soveltuu pimeisiin ja kylmiin syysiltoihin lämmittämään niin mieltä kuin kehoakin.

Borssikeitto eli punajuurikeitto
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
500 g valkokaalia eli keräkaalia
3 lehtisellerinvartta
4 porkkanaa
700 g punajuurta
1-1,5 l vettä
1,5 rkl timjamia
1,5 rkl rakuunaa
1,5 rkl rosmariinia
2 laakerinlehteä
250 g paseerattua tomaattia
0,75 dl balsamiviinietikkaa
merisuolaa
2 karitsan paahtopaistia
voita ja rosmariinia paistamiseen
tarjoiluun smetanaa

Kuutioi keittoa varten sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi kaali, viipaloi lehtiselleri ja raasta porkkanat ja punajuuret karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipuleita voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja lisää sitten joukkoon vihannekset. Kuullota toiset viisi minuuttia ja lisää kattilaan litra vettä. Kiehauta ja lisää perään kuivatut yrtit ja laakerinlehdet, paseerattu tomaatti ja viinietikka. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä kahden tunnin ajan ja lisää vettä, jos keitto uhkaa hautua liian paksuksi.

Ruskista karitsan paahtopaistit voissa pannulla ja siirrä 175 asteiseen uuniin. Paista uunissa, kunnes sisälämpö on 56 astetta. Anna paahtopaistien vetäytyä foliossa muutama minuutti. Siivuta paistit poikkisyin ohuiksi siivuiksi.

Lisää keittoon suolaa maun mukaan ja tarjoile smetanan ja paahtopaistisiivujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti