6. kesäkuuta 2018

Pastavuoka ja 2000-luvun kotiruokaa lapsiperheille

Pikkukokin ja pikkusiskonsa ruokaan liittyvät lapsuusmuistot tulevat olemaan aivan toiselta planeetalta kuin omani. Aika kauas on tultu lapsuuteni lempiruoasta, maustepippurilla maustetusta ja ruisjauhoilla suurustetusta makkarakastikkeesta (joka sekin toki maistuu edelleen). Ruokakulttuurin murros näkyy hienosti ruokatoimittaja Suvi Rüsterin ja Marja Samulin sekä valokuvaaja Elvi Ristan kokoamassa Suomen lasten kotiruoka -teoksessa (Otava 2018). Siinä maailman maut yhdistyvät kotimaisiin klassikoihin, ja kun 2010-lukua eletään, lähes kaikki ainekset ovat saatavilla ihan lähikaupasta.

Ruokakuvia rakastava nelivuotiaamme jumahti kirjaan tutustuessaan heti sivulle nolla - täytyyhän sitä testata, tunnistaako kaikki sisäkanteen piirretyt keittiötarvikkeet! Koska heppunen ei osaa vielä lukea, varsinaiseen tekstisisältöön piti tutustua äidin suosiollisella avustuksella. Reseptit on kirjoitettu selkokielisiksi ja yksityiskohtaisiksi niin, että lapsikin osaa niitä seurata. Jokaisessa ohjeessa on myös mainittu lista tarvittavista työvälineistä, monelleko ruokaa riittää, kuinka haastavasta kokkausprojektista on kyse ja mitkä erikoisruokavaliot resepti huomioi.

Allaolevan superherkullisen pastavuoan resepti on kirjan kateogiroisoinnin mukaan helppo, munaton ja siitä riittää kahdeksalle (tai neljälle - me suursyömärit syötiin vuoasta kerran kolmestaan ja lisäksi sain siitä itselleni seuraavan päivän lounaan). Resepti on muutoin kirjan mukainen, mutta teksti on lyhennetty aikuisen kokkaajan tarpeisiin. Se lapsiystävällinen, seikkaperäinen versio löytyy tietysti kirjasta :)

Pasta-mozzarella-jauhelihavuoka
250 g pennepastaa
800 g tomaattimurskaa
1 tl merisuolaa
1 tl valkoista sokeria
1 tl mustapippuria
2 isoa valkosipulinkynttä
400 g naudanjauhelihaa
2 dl kuohukermaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 dl kalamata-oliiveja
250 g terttukirsikkatomaatteja
250 g mozzarella di bufalaa
1 dl mozzarellaraastetta
1 basilikaruukku

Keitä pasta al denteksi, valuta ja kaada takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon puolet tomaattimurskasta sekä puolet suolasta, sokerista ja mustapippurista.

Ruskista jauheliha, lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet ja paista vielä pari minuuttia. Lisää joukkoon oregano, timjami ja basilika sekä loppu tomaattimurska suola, sokeri ja pippuri. Keittele kastiketta viitisen minuuttia.

Kaada kastike voideltuun uunivuokaan. Kumoa päälle pastaseos ja kääntele kevyesti. Lisää pinnalle oliivit, kirsikkatomaatit ja riivitty puhvelinmaitomozzarella. Ripottele pinnalle vielä mozzarellaraaste ja paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Koristele ennen tarjoilua basilikanlehdillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti