22. kesäkuuta 2018

Välimerellisiä karitsankareita ja bulgursalaattia

Cityjuhannus? Tai no, ollaan rehellisiä, espoolainen lähiöjuhannus? Vähän mietitytti etukäteen, että pääseekö sitä kotona ollenkaan tunnelmaan, mutta muutama koivunoksa, ketokukkakimppu ja grillintuoksu helpottivat kummasti juhannusfiiliksen löytymistä. Juhannussääkin pisti perinteistä parastaan - ilmojen valtias on tänä vuonna tarjonnut niin sadetta, tuulta kuin kylmyyttäkin. Oman kodin mukavuudet mökkiolosuhteiden sijaan eivät siis olleet ollenkaan huonompi juttu.

Jos säässä on ollut parantamisen varaa, juhannusaaton ruokailut ovatkin sitten osuneet aivan nappiin. Saimme Familialta testiin upean mureaa karitsaa ja pienen marinoinnin ja grillauksen jälkeen sehän suorastaan suli suussa! Useimmiten karitsaa saa pakasteena, mutta nämä ihanuudet ovat tuoretuotteita ja laivaamisen aikana ihan superpehmeäksi mureutuneita. Vaikka karitsanliha onkin miedon makuista, se rakastaa voimakasta maustamista esimerkiksi tuoreyrtein ja valkosipulein. Karitsankare valmistuu grillissä ihan hetkessä, eikä sitä kannata missään nimessä paistaa yli. Kun sisälämpötilaksi jättää 52 astetta, hienosyinen liha jää kauniin mediumiksi ja - sanoinko jo - melkeinpä sulaa suussa.

Tällä kertaa marinoimme kareet välimerelliseen henkeen minttu-oregano-valkosipuli-tomaattimarinadissa ja pyöräytimme kylkeen hunajaisen yrttikastikkeen, persilja-bulgursalaatin ja uunissa maukkaiksi paahdettuja kasviksia. Setti maistui todella hyvälle ja viimeisistä paloista käytiin taistelua - nelivuotias Pikkukokkikin vaati lisää syötyään neljä isoa kruunukyljystä ja ison kasan lisäkkeitä. Yhdeksänkuinen pikkusiskonsakin maisteli omaa bulgursalaattiosuuttaan tyytyväisenä.

Koska iltapäivän vohvelikesteillä tuli hoidettua päivän makeaöverit, jälkkäriksi grillattiin vain vaahtokarkkeja ("ihan niin kuin Ryhmä Haussa!"...) ja nyt pikkuväki tuhisee alakerrassa yöuntaan. Vanhempansa puolestaan nauttivat viimeiset lasilliset tumman marjaisaa Symington Altano Organic 2016 -luomupunaviiniä ja toivottavat kaikille leppoisaa juhannusyötä!

Grillatut karitsankareet
1,2 kg karitsankareita
1 mintturuukun lehdet
0,5 oreganoruukun lehdet
3 valkosipulinkynttä
1 dl tomaattipureeta
0,5 dl oliiviöljyä
0,25 dl punaviiniä
mustapippuria
merisuolaa

Leikkaa kareista suurimmat kalvot pois.

Valmista marinadi. Riivi yrteistä talteen lehdet. Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Sekoita valkosipuli, yrtit, öljy ja viini keskenään ja mausta mustapippurilla ja merisuolalla. Hiero marinadi lihojen pintaan. Anna maustua viileässä muutaman tunnin tai mieluiten yön yli.

Otaa kareet huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Grillaa kareita suoralla lämmöllä niin, ettäne saavat kauniin paistopinnan. Jatka grillausta epäsuoralla lämmöllä, kunnes kareiden sisälämpötila on 52 astetta, liha saa siis jäädä reilusti mediumiksi. Anna lihojen vetäytyä kevyesti folioon peiteltynä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua, jotta nesteet eivät karkaa.

Yrttikastike
1 mintturuukun lehdet
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
0,5 tl hunajaa
mustapippuria
merisuolaa

Hienonna mintunlehdet ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Bulgursalaatti
2 dl bulguria
1 sitruunan mehu
1 persiljaruukku
0,5 oreganoruukun lehdet
3 avomaankurkkua
mustapippuria
merisuolaa

Keitä bulgur suolavedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Purista valmiiden bulgurjyvien joukkoon sitruunamehu. Hienonna yrtitn kuutioi kurkut ja sekoita ne bulgurin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahdetut kasvikset
200 g kirsikkatomaatteja
1 munakoiso
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
merisuolaa

Puolita tomaatit ja viipaloi munakoisot ohuiksi siivuiksi. Levitä uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Ripottele pinnalle yrtit ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista kasviksia 200-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kauniin paahtuneita.

Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti