27. heinäkuuta 2018

Karitsa-rotisserie ja uuden sadon perunamuusi

Jos ostat kaasugrillin, hanki ehdottomasti sellainen versio, johon on mahdollista kiinnittää iso vaakatasossa pyörivä varras (rotisserie). Hiljalleen varttaassa mehukkaaksi kypsyvä liha on mureaa, ja se saa myös tasaisen upean paistopinnan. Pyörittelimme vartaassa täällä kertaa melko perinteiseen malliin valkosipuli-rosmariini-sitruuna-triolla maustettua karitsanpaistia. Ihan taivaallisen hyvää!

Rotisserie-hommaan otettiin mallia Joshua Bouselilta. Perunamuusi puolestaan on muunnelma Sara Askin ja Lisa Bjärbon mainiosta keittokirjasta.


Vartaassa grillattu karitsanpaisti
6 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
1 tl luomusitruunan kuoriraastetta
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
1,25 dl oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
n. 1,5 kg luuton karitsanpaisti

yrttisuti:
3 rosmariininoksaa
10 timjaminoksaa

Hienonna valkosipuli ja rosmariininlehdet. Raasta sitruunasta teelusikallinen keltaista kuoriosaa. Purista desilitran verran sitruunamehua. Sekoita valkosipuli, rosmariini, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja pippuri keskenään marinadiksi. Ota vajaan desin verran marinadia talteen myöhempää käyttöä varten ja anna karitsan maustua lopussa marinadissa huoneenlämmössä tunnin verran.

Sido yrttioksat sudiksi. Sido karitsanpaisti kostutetulla paistinarulla tiukaksi paketiksi ja pujota vartaaseen. Aseta varras grilliin. Laita paistin alapuolelle grilliin astia ja kaada siihen reilu loraus vettä. Sytytä grillin takapoltin ja laita varras pyörimään. Valele yrttisudilla lisää marinadia paistiin vartin välein. Paisti on valmis, kun sen sisälämpötila on 58 astetta. Irrota paisti vartaasta ja anna sen vetäytyä peitettynä kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista.

Uuden sadon perunamuusi
1 kg uusia tai varhaisperunoita
1 punasipuli
2 rosmariininoksaa
0,5 ruukkua ruohosipulia
300 g kreikkalaista jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
0,5 sitruunan mehu
merisuolaa
mustapippuria

Harjaa ja keitä perunat. Hienonna punasipuli ja yrtit. Murskaa perunat muusiksi ja sekoita joukkoon sipuli- ja yrttisilppu, jogurtti, öljy ja sitrusmehu. Mausta suolalla ja pippurilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti