18. helmikuuta 2013

Biryani


Eräänä päivänä mieli rupesi himoitsemaan jotain mausteista, ehkä lähi-itään suuntautuvaa ruokaa. Pää oli tyhjä, joten google kauniiseen käteen ja etsimään jotain mielenkiintoista. Vastaan tuli mutkien kautta tämä ohje, jonka pohjalta aloin väsätä omaa repeptiä. Lopputulos oli loistava, kuten yleensä.

Resepti:
Ainekset lihalle:
500 gr leikattua naudanlihaa (esim. sisäpaisti)
2-3 tl korianterijauhetta
1 tl chilijauhetta
2 tl garam masalaa
1/2 tl kurkumaa
2 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
suolaa

Ruskistamisen jälkeen:
2 dl kookosmaitoa
1/2 prk bulgarian jogurttia

Ainekset riisille:
500 g basmatiriisiä
5 kokonaista kardemummaa
5 kokonaista neilikkaa
1 tl jauhettua kanelia tai pari kanelitankoa
1/2 tl kurkumaa
2 rkl kirkastettua voita
suolaa
vettä

Keittämisen jälkeen:
1/2 prk bulgarian jogurttia
sitruunamehua maun mukaan

Ainekset biryanille:
3 sipulia
3 tomaattia
1 chili
suolaa
3 rkl kirkastettua voita

Lisäksi:
Kourallinen kuorittuja manteleita (suolattomia)
1 rkl voita

Valmistus:
1. Kuivaa ja leikkaa liha kuutioiksi (noin 2 cm x 2 cm)
2. Ruskista lihat pannulla mausteiden kanssa.
3. Keitä riisi mausteiden kanssa puolikypsäksi
4. Valmista biryani seuraavasti suurehkossa padassa/kattilassa:
  • Kuutioi sipuli, tomaatti ja chili. 
  • Paista kunnes tomaatti on murksaantunut.
  • Lisää 4 tl valkosipuli-inkivääritahnaa ja 1 rkl garam masalaa ja sekoita pataan
  • Lisää kuutioidut ja ruskistetut lihat
  • Laita sekaan 2 dl kookosmaitoa ja puoli purkkia bulgarian jugurttia, sekoita
  • Hauduta lihaseosta niin kauan, kunnes lihat ovat mureita
5. Lisää puolikypsän riisin joukkoon puoli purkkia bulgarian jugurttia sekä yhden sitruunan mehu
6. Nostele riisit pataan lihaseoksen päälle, älä sekoita lihaseokseen. Näin lihat saavat hautua vielä pohjalla, kunnes riisi on valmista.
7. Lisää riisin joukkoon vielä noin 3 rkl kirkastettua voita
8. Laita foliota padan päälle, ja folion päälle kansi.
9. Hauduta kunnes riisi on kypsää.
10. Lopuksi paahda noin kourallinen kuorittuja manteleita pannulla
11. Sekoita kypsä riisi lihaseoksen joukkoon, nostele lautaselle, lisää paahdetut mantelit päälle ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti