10. helmikuuta 2013

Nieriätartar saaristolaisleivällä


Saaristolaisleipä on turkulaiselle tuttu herkku jo lapsuudenkodin keittiöstä, ja muutaman kokeilun jälkeen alkaa tämä periaatteessa yksinkertainen resepti olla meilläkin hallussa. Piimä herottuu yllättävän herkästi lämmittäessä, joten  sen kanssa saa olla skarppina. Leivän voitelua ei myöskään kannata aloittaa liian aikaisin, eikä leipää kannata uittaa vedessä, jos haluaa selvitä kahden tunnin paistoajalla.

Tämä resepti riittää yhteen suorakaiteen muotoiseen (meillä silikoniseen) leipävuokaan.  Jos vuokia löytyy kaapista useampikin, leipiä kannattaa tehdä enemmän kerralla, sillä ne säilyvät hyvin ja vain paranevat vanhetessaan. Seuraavaksi kokeiluun pääsevät saaristolaisleipätaikinasta lusikalla pellille nostellut lättänät "sämpylät".

Nieriätartarin resepti löytyi Stockmannin reseptipankista. Itse kalakin on lähtenyt mukaan samaisesta kaupasta, sillä Hakaniemen hallissa ei ainakaan parilla viime käynnillä ole nieriää myynnissä ollut.

Saaristolaisleipä
3,3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl kaljamaltaita
1 dl vehnä-, tai ruisleseitä
1 dl ruisjauhoja
0,3 rkl merisuolaa
3,3 dl vehnäjauhoa

Leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, varo kuumentamasta liikaa. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, suola ja vehnäjauhot. Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoka, sekoittele kohonnut taikina ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia. Voitele paiston loppuvaiheessa pari kertaa leipää siirappi-vesiseoksella. Jäähdytä valmis leipä liinan alla.

Nieriätartar
400 g nieriäfilettä
1 dl ranskankermaa
2 rkl dijon-sinappia
1 rkl kapriksia
2 rkl tuoretta tilliä
½ salottisipuli
merisuolaa
mustapippuria

Poista kalasta pinseteillä ruodot, leikkaa irti nahka ja silppua kala hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita muut ainekset keskenään ja lisää nieriäkuutiot joukkoon. Anna massan seistä pari tuntia jääkaapissa. Tarjoile esimerkiksi alkupalana saaristolaisleivän päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti