17. helmikuuta 2013

Porsaan poskia portviinissä


Tässä eräänä päivänä rupesi tekemään mieli jotain hieman erikoisempaa pitkään haudutettua evästä. Hetken pohdinnan jälkeen mieleen juolahti porsaan posket, joten niitä piti lähteä metsästämään. Ensin suunnaksi otettiin juuri avautunut Hietaniemen kauppahalli, ja toiveet olivat korkealla. Paikalle päästyä pettymys oli hienoinen, kun hallin lihaosastot (joita oli jopa kaksi) olivat tasoa lähikauppa.
Poskia ei siis löytynyt, joten seuraava suunta oli keskustan Stockmann. Vaan eipä löytynyt poskia sieltäkään. Viimeinen oljenkorsi oli tietenkin Hakaniemen kauppahalli, josta posket vihdoin löytyivät. Niitä lähti mukaan reilun kilon paketti. Posket kainalossa kotiin ja miettimään reseptiä. Hetken googlailun jälkeen vastaan tuli hyvänoloinen ohje, jota täytyi toki hieman tuunata.
Alla oma viritelmä kyseisestä reseptistä. Lopputuloksena erittäin ylikypsät posket, jotka tosin alkoivat olla jo hieman kuivakan rajamailla, mutta maistuivat erinomaiselta silti. Kastike on erityismaininnan arvoinen.

Porsaan poskia portviinissä
1,1 kg porsaan poskia
1 sipuli
6 salottisipulia
1 vihreä omena
2 porkkanaa
1 punainen chili
3 valkosipulin kynttä
pieni pullo (0,375 l) kuivaa portviiniä
1 laakerinlehti
suolaa ja pippuria
1/2 dl oliiviöljyä
5 dl lihalientä (vasikkafondista)

Marinaditahna porsaan poskille:
3 rkl hunajaa
2 rkl timjamia
2 rkl persiljaa
1 rkl vettä

Resepti:
1. Tee morttelissa timjamista, hunajasta, persiljasta ja vedestä tahna.
2. Kuivaa porsaan posket talouspaperilla ja hiero tahna poskien pintaan. Lisää suolaa ja pippuria.
3. Anna marinoitua ennen paistoa.
4. Kuumenna valurautapannu ja lisää oliiviöljyä sekä voita. Ruskista porsaan posket.
5. Kuutioi sipuli ja chili pieniksi kuutioiksi.
6. Puolita salottisipulit.
7. Pilko porkkanat siivuiksi.
8. Laita isoon pataan porsaiden paistinliemi ja lisää öljyä niin, että padan pohja peittyy reilusti.
9. Kuullota miedolla lämmöllä sipuleita, salotteja, chiliä ja porkkanoita noin 15 minuuttia.
10. Kun vihannekeset ovat kuullottuneita, lisää pataan pullo (0,375 l) portviiniä.
11. Lisää pataan laakerinlehti ja keitä miedolla lämmöllä niin, että nesteestä häviää puolet.
12. Lisää pataan lihaliemi, sekoita hieman ja laita pata uuniin.
13. Hauduta uunissa ensimmäinen tunti 125 asteessa, jonka jälkeen vähennä lämpötila 95 asteeseen ja hauduta vielä noin 10 tuntia.
14. Noin 20 minuuttia ennen kuin posket ovat valmiita, pilko omena kuutioiksi ja lisää pataan.
15. Ota pata uunista ja syö esim gnocchien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti