20. maaliskuuta 2013

Vietnamilainen lihakeitto


Pitkästä aikaa alkoi tehdä mieli jotain keittoruokaa ja hetken pohdittuani, ajattelin valmistaa jotain aasialaistyyppistä keittoa. Ensin törmäsin pho-reseptiin, joka sattui silmääni jonkin lehden sivulta. Sen pohjalta aloitin googlauksen ja löysinkin useita hyviä reseptejä aiheesta. Omaan reseptiin haettiin vaikutteita mm. täältä.

Keitosta tuli kieltämättä erittäin herkullista ja sitä tuli tällä reseptillä tehtynä juuri sopivasti kahdelle. Mitään ei jäänyt yli ja vatsat tulivat täyteen.

Pho eli vietnamilainen lihakeitto
500 g naudan paistia
1,2 litraa lihalientä (tehtiin vasikanfondista)
2 sipulia
1 punasipuli
5 cm tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
6 tähtianista
6 neilikkaa
1 vihreän kardemumman siemenkota
1 rkl fenkolinsiemeniä
0,5 rkl jauhettua korianteria
2 kpl kaffir-limetin lehtiä
3 rkl kalakastiketta
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
1 tuore punainen chili, maun mukaan esim. punainen jalapeno
1 porkkana
tuoretta minttua
tuoretta korianteria
4 kevätsipulin vartta
limetinsiivuja
nuudeleita

Kuori sipulit ja inkivääri. Halkaise sipulit neljään osaan ja inkivääri kahtia. Laita uuniin 200 asteeseen grillivastusten alle folion päälle ja paahda niin kauan kunnes sipulit ovat tummuneet.

Paahda kuivalla pannulla miedolla lämmöllä kaneli, kardemumma, tähtianis, neilikka, fenkoli ja korianteri. Paahtamisaika taisi olla noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen lusikoi paahdetut mausteet esim.  irtoteen suodatuspussiin, lisää mukaan limetin lehdet ja sulje pussin suu tiiviisti langalla.

Kiehauta lihaliemi kattilassa. Leikkaa paistista ohuita suupalan kokoisia lihaviipaleita ja ruskista ne pannulla. Lisää lihaliemen joukkoon  kalakastike, sokeri, paistiviipaleet, maustepussi, sipulit ja inkivääri. Hauduta lientä noin tunnin ajan, poista sitten reikäkauhalla inkiväärit ja sipulit. Siivuta porkkana, lisää siivut liemeen ja jatka keittelyä. Siivuta myös jalapeno ja lisää 2/3 siivuista mukaan liemeen antamaan makua.

Kun porkkanat ovat kypsiä, poista maustepussi liemestä. Keitä nuudelit ohjeen mukaan. Pilko kevätsipulit ja rievi mintun ja korianterin lehdet.

Keiton tarjoilu: nostele alimmaiseksi lihasiivuja ja porkkanoita, lisää niiden päälle nuudeleita, kaada keittolientä päälle ja koristele lopuksi tuoreella korianterilla, mintulla, kevätsipulilla ja chilillä. Tarjoile keitto limetinsiivujen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti