10. huhtikuuta 2013

Ruis-sekaleipä leipäkoneella


Innostuimme pitkästä aikaa leivänteosta ja härveli-intoilijoinahan sitä tietysti piti saada myös oma leipäkone. Kohta kiikutimmekin jo Anttilasta kotiin OBH Nordican Inox 6544:n. Vehjeksen mukana tuli ohjekirja, jossa painotettiin ainesten hyvin tarkkaa mittaamista, ja josta löytyi myös iso nippu perusreseptejä.

Ennen käyttöönottoa vuokakulho piti öljytä ja käyttää 10 minuutin ajan 150-asteisessa uunissa. Sitten vain töpseli seinään ja leipomaan. Leivän valmistamiseksi koneelle on annettava kolme speksiä; taikinan koko (750/900g), kolmiportainen leivän rapeusaste ja varsinainen ohjelmavalinta. Ohjelmavaihtoehtoja on yhteensä 12, mutta niistä käyttökelpoisia lienevät normaali-, ranskanleipä-, paahtoleipä-, täysjyvä- ja pikaohjelmat sekä ehkä myös uunissa paistettavien taikinoiden alustamisohjelmat. Jam- tai cake-ohjelmia en kyllä ihan heti masiinalla lähtisi kokeilemaan.

Ensimmäinen leivontayrityksemme oli ruis- ja vehnäjauhoista pyöräytetty simppeli sekaleipä, jonka tekeminen normaaliohjelmalla (1), keskipaahtoasteella ja 750 gramman taikinakoolla kestää 2 tuntia 53 minuuttia. Noudattelimme pääpiirteittäin yhtä ohjekirjan ruisleipäresepteistä, ja lopputuloksesta tulikin ihan kelpoista, hyvinkin kuohkeaa ja pehmoista syötävää. Taikina kuitenkin kohosi aivan liikaa, joten seuraavalla kokeilukerralla vähensimme hiivan määrää ja vaihdoimme osan vehnäjauhoista ruisjauhoon (2 dl + 3 dl). Hiivan määrä oli nyt oikea, mutta ruis- ja vehnäjauhojen suhde voisi olla jopa 50/50. Tosin silloin taikina kannattanee varmuudeksi alustaa kahteen kertaan, eli keskeyttää ohjelma alustuksen merkkiäänen kuuluessa ja aloittaa uudelleen alusta.

Nyt kun yksi perustaikina alkaa olla hallussa, seuraavaksi voikin kokeilla ajastustoimintoa ja heräillä aamulla tuoreen leivän tuoksuun. Leivän voi ajastaa valmistumaan 13 tunnin kuluttua, joten leipomisen puolesta sitä ehtisi nukkumaan pidemmätkin yöunet.

Ruis-sekaleipätaikina
2,5 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
1 tl merisuolaa
2,5 dl riihiruisjauhoja
2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl Sunnuntai-kuivahiivaa (vajaa 1 pss)

Mittaa aineet yllämainitussa järjestyksessä leipäkoneen vuokaan ja siirrä kulho sitten koneeseen. Valitse perusohjelma, keskipaahtoaste sekä pieni taikina ja käynnistä kone. Keskeytä alustus merkkiäänen kuuluessa ja aloita ohjelma alusta tasaisen taikinamassan varmistamiseksi. Kun ohjelma on valmis, poista leipävuoka koneesta ja anna leivän vielä jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia.


Ensimmäinen taiteellinen tuotoksemme - hiivan määrää voi vähentää...

Seuraava yritys - nyt näyttää jo paremmalta.

2 kommenttia:

  1. Miten ihmeessä saat leivät paistumaan ihan läpikypsiksi ? Epätoivon synkässä taikinasuossa rämpivä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Reijo! Valitettavasti en osaa vastata, koska leivän läpikypsäksi paistumisen suhteen meillä ei ole ollut ongelmia. Vaikuttaako taikina siltä, ettei se nouse tarpeeksi? Ainesten ja etenkin hiivan määrän kanssa saa olla hyvinkin tarkkana, samoin sen, että ainekset sekoittuvat huolella, eli taikinan voi alustaa tarvittaessa toiseen kertaan. Jos taikina ei irtoa alustuksen jälkeen kulhon reunoista, siihen voi lisätä hieman jauhoja ja alustaa uudelleen. Voisiko vika olla kokin sijaan koneen lämmönsäätelyssä? Toivottavasti pääset yrityksen ja erehdyksen kautta maaliin, tsemppiä taikinasuohon!

      Poista