1. huhtikuuta 2013

Savustettu nieriä

Pääsiäisenä mökillä ollessa täytyi hankien keskellä toki korkata savustuspönttökin tälle vuodelle. Kala oli ostettu onneksi etukäteen, sillä pilkkihommista ei tullut tällä kertaa mitään, vaikka istuttiin kahdella eri järvellä ainakin viisi tuntia ja reikiäkin tuli kairattua kymmenittäin. Onneksi kaupan kalatiski pelasti tämän(kin) kalareissun.

Savustusoperaatio alkoi siitä, että savustuspönttö täytyi kaivaa hankien keskeltä esiin. Kaivausten jälkeen tulet alle ja kala pönttöön. Lopputulos erinomainen, todella voimakas savunmaku, mutta kala ei kuivunut yhtään, vaikka olikin vain puolikas kala tällä kertaa. Hieman oli lopputulos erimakuinen kuin kaupan vakuumipakatut savukalat. Tämä ei varmaan yllätä ketään. Nieriän toinen file loimutettiin, ja hyväähän siitäkin tuli.

Savunieriä
1 tuore nieriä (meidän puolikas taisi olla noin 600 g)
reilusti merisuolaa
leppälastuja
savustuspönttö

Pese kala kylmällä vedellä ja kuivaa se kauttaaltaan. Hiero pintaan ja sisälle merisuolaa reilusti ja anna maustua noin puoli tuntia leivinpaperin sisällä. Tällä välin puhdista savustuspönttö teräsharjalla ja laita alle tulet. Anna pöntön kuumeta ja lisää pohjalle muutama kourallinen leppälastuja. Laita kala ritilälle ja työnnä savustuspöntön sisään rasvapellin päälle. Anna kalan savustua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kalan koosta riippuen. Kun kala on saanut kauniin tumman värin ja evät irtoavat lihasta helposti, ota kala pois savustuspöntöstä ja tarjoile.

2 kommenttia:

  1. Savukala on niin hyvää, ja varsinkin itse savustettu.:) Välillä tulee talvellakin savustettua, kun meillä savustuspönttö on grillikatoksessa. Pian saakin jo taas mennä siivoamaan katoksen kesäkuntoon, ja pääsee myös grillaamaan ja muurikkapannulla paistelemaan. Teidän wokkikin näytti todella hyvältä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ei, Blogger oli päättänyt kategorisoida kommenttisi roskapostiksi, ja minä hölmö löysin koko Bloggerin roskapostiosion vasta nyt :( Pääsiäisenä oli kyllä mahtavaa avata mökkikausi ja savustuspönttökin toimi hyvin, kunhan sen sai vaan kaivettua metrisen lumikinoksen sisältä :)

      Poista