5. huhtikuuta 2013

Savustettu sampi ja uuniperunat

Eräs viikonloppu oli tarkoituksena testata aiemmin ostamaamme uunissa käytettävää savustuspussia. Alkuperäinen ajatus oli tehdä savusiikaa, mutta lopulta kaikki ei mennytkään ihan niin. Hakaniemen kauppahalliin päästyämme ja kalatiskejä kierrellessämme vastaan tuli sampi. Eräällä kalatiskillä pötkötteli pari kokonaista sampea ja pakkohan sellainen oli saada testiin!

Niinpä suunnitelma muuttui niin, että kokeilimme savustaa sampea. Aikaisempia kokemuksia sammesta ei ollut, mutta kalakauppias vakuutti, että kyseinen kala on parhaimmillaan savustettuna. Vaihtoehtoja ei siis ollut. Sampi kainalossa kotia kohti siis.

Sammen syötyämme voimme todeta hyvillä mielin, että kyseinen kalakauppias oli täysin oikeassa. Loistava kala savustettuna, erittäin mehevä ja hyvä savun maku saatiin uunipussillakin aikaiseksi. Jos on mahdollisuus kokeille, suosittelen. Ja muistakaa kaivaa ne sammen poskilihat esiin, ette tule pettymään.

Savustettu sampi
1,5 kg kokonainen sampi
merisuolaa
savustuspussi uunille (esim. Savu)

Perkaa sampi, mikäli se ei ole valmiiksi perattu. Huuhtele kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa sammen pinta hyvin. Pyyhi ylimääräiset limat kalan pinnasta talouspaperilla. Suolaa sampi sisäpuolelta reilulla suolamäärällä, sammelle ei kannata suolaa säästellä. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Nosta sampi jääkaapista maustumisen jälkeen huoneenlämpöön. Kuivaa kala jälleen hyvin talouspaperilla, sammesta nimittäin irtoaa limaa ihan riittävästi. Laita uuni lämpiämään alalämmölle 250 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, laita sampi savustuspussiin ja nosta uuniin alatasolle. Savusta ensimmäiset 15 minuuttia 250 asteessa, jonka jälkeen pienennä lämpö 200 asteeseen ja jatka savustusta vielä tunti ja vartti.

Nosta savustuspussi uunista ja anna makujen tasaantua vielä vartin verran. Tämän jälkeen voit leikata savustuspussin auki saksilla ja nostaa savustetun kalan tarjolle.


Uuniperunat
4 kpl rosamunda-perunoita
himalajan vuorisuolaa
oliiviöljyä
foliota

Pese perunat hyvin ja asettele jokainen peruna omaan folioon. Ripottele suolaa ja oliiviöljyä perunoiden päälle ja paketoi folio tiiviisti. Laita uuniin 250 asteeseen vartiksi, jonka jälkeen vähennä lämpö 200 asteeseen ja paista vielä tunti ja vartti. Ota uunista, anna hieman jäähtyä ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti