1. toukokuuta 2013

Kermainen porokeitto


Pakastimesta löytyi vielä talvella ostamamme poronvasan kylkipaloja kilon verran. Luiset (ja rasvaiset, jota kylki ei tosin ole) poron osat sopivat keittoihin aivan loistavasti, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Lopputulos oli aivan jäätävän hyvä vaikka itse sanonkin. Yksinkertaista ja erinomaista.

Porokeitto
1 kg poronkylkeä (vasasta)
noin litra vettä
merisuolaa
vajaa kourallinen kokonaisia mustapippureita
vajaa kourallinen kokonaisia katajanmarjoja
4 dl kermaa
pieni nippu tuoretta lehtipersiljaa

Aloita kaiton teko valmistamalla hyvä lihaliemi poron kyljestä (Älä tässä vaiheessa missään tapauksessa irrota luita lihoista). Laita kylkipalat kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Lisää joukkoon suola, pippurit ja katajanmarjat. Hauduta lientä miedolla lämmöllä kattilassa noin 3 tuntia, tai siihen asti kunnes lihat irtoavat luista helposti.

Nostele lihanpalat liemestä esim. kulhoon ja riivi lihat irti kylkiluista, heitä luut menemään. Irrota lihoista myös kalvot. Nosta lihat takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kerma ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Aivan lopuksi silppua keiton sekaan tuore persilja, kaada keitto lautaselle ja nauti antaumuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti