30. toukokuuta 2013

Raparperikukko

Taannoinen kukko-innovointimme sai viikonloppuna kirpeän jatko-osan, kun Hakaniemen torilta tarttui mukaamme jättipino kauniita raparperinvarsia. Ulkonäöltään tämä kukkokaveri ei pysynyt yhtä tyylikkäänä kuin serkkunsa tyrnikukko, mutta maku oli jälleen mainio. Nyt kun minä länsisuomalainenkin olen päässyt jälkiruokakukkojen makuun, mitähän täytettä sitä seuraavaksi pitäisi kokeilla? Karviaismarjoja ainakin!

Kukkotaikina
125 g voita
0,5 dl sokeria
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
5 dl raparperia
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 rkl perunajauhoja

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää tämän jälkeen kuivat aineet sekaan. Jaa taikina kahtia 1/3 ja 2/3. Tee taikinoista pyöreät levyt ja kääri ne muovikelmun sisään. Siirrä levyt jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Pilko raparperit ja siirrä ne sokerin ja veden kanssa kattilaan kiehumaan viideksi minuutiksi. Sekoita perunajauho tilkkaseen vettä ja kaada ohuena nauhana levyltä otetun raparperimassan joukkoon.

Ota isompi taikinakiekko ja jää pienempi jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina muovikelmujen välissä vuoan reunat ja pohjan peittäväksi taikinalevyksi. Nosta taikinalevy uunivuokaan ja painele tasaisesti pohjaan ja reunoille.

 Kaada raparperiseos taikinalla vuorattuun irtopohjavuokaan. Kauli lopputaikinasta kukolle kansi ja painele se varovasti kiinni taikinareunoihin.

Paista raparperikukkoa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, jonka jälkeen pudota lämpö 180 asteeseen. Paista vielä toiset 25 minuuttia tai kunnes kukko on kypsä. Tarjoile vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti