4. toukokuuta 2013

Vorschmack


Vapunpäivän menu syntyi lennossa työpäivän jälkeen Ruoholahden Citymarketin käytäviä kierrellessä. Pakastealtaasta bongattu sorsapaisti oli vuodenajan epäloogisuudesta huolimatta helppo valinta pääruoaksi. Alkuruoka sen sijaan tuotti hieman enemmän päänvaivaa, mutta lopulta ideaköyhä vaeltelumme päättyi kuitenkin onnellisesti. Tyytyväinen hymy levisi kummankin kasvoille, kun edessämme komeili vuori säilyketölkki-vorschmakeja - ei muuta kuin jauhelihoja ja silliä ostamaan!

Rasvasillin perkaaminen ei varsinaisesti ole mieltäylentävää puuhaa, mutta muulta osin vorchmack vaatii vaivan sijaan vain aikaa. Ravintola Savoyssa vorschmackia haudutetaan kuulemma peräti kolme vuorokautta, joten aloitimme valmistelut jo aatonaattona ja annoimme keitoksen hautua hiljalleen yön yli aattoiltapäivään asti, jolloin se sai väistyä uunista porsaankyljen tieltä. Viilennetty vorchmack vietti vappuyön jääkaapissa ja maistui seuraavana päivänä aivan mahtavalta. Hyvää kannatti tälläkin kertaa odottaa!

Vorschmack
 400g naudan paistijauhelihaa
400g karitsan jauhelihaa
5 rkl voita
2 isoa sipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
55g rasvasilliä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä

Tarjoiluun
uuniperunoita
suolakurkkuja
etikkapunajuurta
smetanaa

Pilko sipulit ja valkosipuli. Perkaa rasvasilli ja pilko se pieneksi hakkeeksi. Ruskista jauhelihat voissa kuumalla pannulla ja lisää joukkoon sipuli, valkosipuli, rasvasilli, tomaattipuree ja vesi. Hauduta seosta puoli tuntia kannen alla miedolla lämmöllä. Surauta keitos tasaiseksi hieman rakeiseksi seokseksi sauvasekoittimella.

Laita vorschmack kannellisessa uunipadassa 100-asteiseen uuniin ja hauduta niin pitkään kuin jaksat. Tämä lopputulos syntyi noin 18 tunnin haudutuksella. Lisää haudutuksen aikana joukkoon vettä, mikäli tarvis, ettei vorschmack kuivu vaan säilyy puuromaisena. Vorschmack ei saa myöskään olla liian vetistä, joten jos seos näyttää löysältä, ota kansi pois ja hauduta vielä lisää.

Tarjoile vorscmack uuniperunan, suolakurkkujen, punajuurten sekä smetanan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti