12. heinäkuuta 2013

Porkkanasämpylät



Tätä opiskeluaikana ulkoa opittua sämpylöiden perusohjetta on helppo muokkailla sen mukaan, mitä jauhoja kaapista milloinkin sattuu löytymään. Esimerkiksi perunahiutaleilla sämpylöihin saa mukavan ruokaisaa tuntumaa. Porkkanan rinnalla ja sijasta mainiolta maistuvat myös nokkoset tai pinaatti. Samoin koristeluun kelpaavat niin auringonkukan-, unikon- kuin seesaminsiemenetkin.

Sämpylätaikina
0,5 l vettä
2,5 rkl tummaa siirappia
2 tl merisuolaa
2 pss kuivahiivaa
3 porkkanaa
6 dl vehnäjauhoja
6 dl sekoitus esim. speltti-, ohra-,  ruis-, graham- tai täysjyvävehnäjauhoja, perunahiutaleita, kaurahiutaleita, pellavansiemenrouhetta
0,75 dl oliiviöljyä
1 kananmuna
2 rkl auringonkukansiemeniä koristeluun

Raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet keskenään, mutta jätä pari desiä vehnäjauhoja pois. Sekoita 42-asteiseen veteen siirappi ja merisuola. Sekoita veteen kuivat aineet, vaivaa taikinaan sitkoa ja lisää lopuksi porkkanaraaste ja öljy. Sekoita tarvittaessa vielä jäljellä olevat pari desiä vehnäjauhoja taikinaan, mutta jätä taikina melko löysähköksi.

Kohota taikinaa liinan alla vajaan tunnin. Jos taikina tuntuu liian löysältä, vaivausvaiheessa voit käyttää reippaastikin jauhoja. Muotoile taikina rullaksi ja leikkaa se 12 osaan, muotoile sämpylöiksi ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä koristeeksi. Paista 200-asteisessa uunissa parisenkymmentä minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti