1. elokuuta 2013

Chili con carne


Eräänä iltapäivänä pohtiessamme tyylillemme uskollisesti vasta kaupan ovella illan evästä keksimme tehdä kunnon setin chili con carnea hellepäivän viilennykseksi. Ja siitähän tuli noin vaatimattomasti maailman parasta chili con carnea. Fataliin maukkaat rocato-chilit antoivat padalle mukavasti potkua, jota täydensivät savuinen chipotle sekä papuruoat kruunaava epazote. Heitimme mukaan myös muutaman palasen paahdettua kaakaopapurouhetta sisältävää tummaa suklaata, joka pyöristi maut mainiosti. Ihan pikaruokaa tämä kolmen tunnin haudutuksen vaativa herkku ei ole, mutta voimme luvata, että lopputulos on odottamisen arvoinen!

Chili con carne (4 annosta)

700 g naudan sisäpaistia
2 uuden sadon keltasipulia
1200 g kypsänä poimittuja tomaatteja (13 kpl)
1 iso punainen paprika (300 g)
3 valkosipulin kynttä
3 rocato-chiliä (Fatalii)
0,5 limetin mehu
2 tl epazotea
2 tl chipotlea
ruususuolaa
480 g punaisia kidneypapuja (2 tlk)
6 palaa Fazerin tummaa Cocoa Nibs -suklaata
1/3 meiramiruukku

tarjoiluun
0,5 limetin mehu
1 avoado
smetanaa
basmati-villiriisi-seosta

Paahda aluksi paprika. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikaa paprika neljään osaan ja paahda paloja nahkapuoli ylöspäin 200-asteisessa uunissa, kunnes palat mustuvat. Sulje paprikat muovipussiin hetkeksi, jotta ne höyrystyvät ja kuori irtoaa helpommin. Irroita jähtyneistä paprikanpaloista kuori ja paloittele paprikat pieniksi kuutioiksi.

Kalttaa tomaatit eli tee pohjiin ristiviillot, heitä kiehuvaan veteen hetkeksi ja irrota kuoret. Irrota vielä tomaateista kannat, paloittele tomaatit ja laita kattilaan.

Kuutioi naudanpaisti suht pieniksi kuutioiksi. Paista lihanpaloihin oliiviöljyssä valurautapannulla kaunis paistopinta ja lisää ne sitten tomaattien sekaan kattilaan. Silppua sipuli ja pilko valkosipulinkynnet, kuullota pannulla ja heitä lihojen perään. Poista chileistä siemenet, pilko pieneksi ja lisää pataan. Purista joukkoon puolikaan limetin mehu. Jauha epazote morttelissa, paloittele chipotlet pieniksi veitsellä ja lisää joukkoon. Rouhi sekaan myös omaan makuusi sopiva määrä ruususuolaa.

Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 3 tuntia. Lisää joukkoon huuhdellut pavut sekä suklaanpalat. Kuumenna niin, että suklaa sulaa ja lisää lopuksi joukkoon tuoreet meiraminlehdet (jätä muutama annosten koristeluun). Tarjoile basmati-villiriisin, limemehulla maustettujen avokadoviipaleiden ja smetanan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti