22. elokuuta 2013

Jauhelihatrilogia - Osa 3: Yllätysmureke ja mustajuuripyree

Jauhelihatrilogian päättää hieman erikoisempi luomus. En muista mistä tämä ajatus edes juolahti mieleen, mutta hyvä niin, ei ollut huono idea. Murekkeen ideana oli siis se, että murekkeen sisään leivotaan raakoja kananmunia ja koko mureke kääritään vielä kesäkurpitsasuikaleisiin. Hämmentävää, mutta hyvää.
Mustajuuripyreen resepti lainattiin osittain täältä.

Mureketaikina
2 dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoa
2 kananmunaa
1 tl mustapippureita
1,5 tl merisuolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl valkopippureita
0,5 tl maustepippureita
1 tl chilijauhetta
800 g nauta-sikajauhelihaa
 4 isohkoa uuden sadon sipulia

Muut ainekset
4 kananmunaa
1 kesäkurpitsa

Jauha mausteet morttelissa hienoksi jauheeksi. Sekoita kerma, korppujauho, munat ja maustejauhe kuhossa keskenään ja annan seoksen turvota kymmenisen minuuttia. Silppua sipulit ja paista ne voissa kullanruskeiksi. Lisää taikinan joukkoon jauheliha ja paistetut sipulit ja vaivaa sitkoiseksi taikinamassaksi.

Vuole juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkittäin siivuja ja asettele puolet siivuista leivinpaperin päälle uunipellille. Muotoile 3/4 mureketaikinasta pötkö ja asettele se kesäkurpitsansiivujen päälle. Tee varovasti murekepötköön neljä kuoppaa, ja lisää kuhunkin raaka kananmuna. Muotoile lopusta taikinasta hatut kuoppien päälle ja yhdistä hatut varovasti murekkeen katoksi. Nosta kesäkurpitsansiivut murekkeen reunoille ja asettele loput siivut murekkeen päälle niin, että mureke peittyy kokonaan kesäkurpitsansiivuihin. Paista 200-asteisessa uunissa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Mustajuuripyree
2 isoa mustajuurta (n. 50 cm pitkiä)
2 salottisipulia
1 dl ruokakermaa
2 rkl voita
reilu rouhaisu ruususuolaa
1 tl valkopippuria

Puolita mustajuuret niin, että ne mahtuvat kattilaan. Keitä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja kuori juuret. Pilko salottisipulit ja lisää kattilaan mustajuurten kanssa ja lisää joukkoon vettä niin, että ainekset peittyvät. Keitä vielä 10 minuuttia, kunnes mustajuuret ovat pehmeitä. Soseuta mustajuuret ja sipulit samettiseksi pyreeksi, lisää joukkoon kerma, voi ja mausteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti