11. elokuuta 2013

Salamipizza

Viime talvena ostettu pizzakivi alkaa vihdoin tuottaa tulosta. Alku oli hankalaa, koska yritimme nostaa valmiiksi täytetyn pizzan kivelle sen mukana tulleen lastan avulla. Vaikka jauhojakin käytti vaikka kuinka, pizza ei suostunut lapiosta irtoamaan kirveelläkään.

Parempi lopputulos tulee, kun heittää pelkän pohjan kivelle nätisti ja täyttää sen vasta kuuman kiven päällä nopeasti. Tällä tavalla lopputulos alkaa muistuttaa salonkikelpoista pizzaa. Lihakauppa Roslundin Teurastamon Portin myymälästä ostettu Spianata Piccante -salami kruunasi tämän pizzan täydellisesti.

Pizzataikina
2 dl vettä
3,5 g kuivahiivaa
4,5 dl durumvehnäjauhoja
1 tl ruususuolaa
1 rkl Arbequina-oliiviöljyä

Mittaa jauhot, hiiva ja suola kulhoon ja sekoita keskenään. Kaada joukkoon öljy ja noin 45-asteinen vesi ja vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia, kunnes siihen tulee hyvä sitko. Jätä taikina liinan alle kohoamaan.

Tomaattikastike
12 keskikokoista tomaattia
3 valkosipulinkynttä
1 chili
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
ripaus sokeria
loraus oliiviöljyä

Kalttaa tomaatit ja poista niistä siemenet. Pilko chili ja poista myös siitä siemenet. Laita tomaatit, silputut valkosipulinkynnet ja chili kattilaan ja keittele seosta kasaan. Lorauta sekaan oliviiöljyä, lisää suola ja sokeri. Keittele kastiketta kasaan, kunnes se on sopivan sakeaa, mausta lopuksi oreganolla, basilikalla ja mustapippurilla.

Täyte
300 g Spianata piccante -salamia
1 paprika
250 g ruskeita herkkusieniä
1 sipuli
mozzarellajuustoa
rucolaa

Siivuta sienet ja pilko sipuli. Paista kuumalla pannulla niin, että sienistä irtoaa enimmät nesteet, lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Siivuta paprika.

Nosta pizzakivi kylmään uuniin alatasolle ja laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Ota taikina kiposta ja leivo siitä 2 pizzakiven kokoista pizzapohjaa.

Kun uuni ja pizzakivi ovat 250-asteisia, nosta pizzakivi varovasti uunista ja laita sen päälle toinen pizzapohjista. Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta, jonka päälle raastettua mozzarellaa. Lisää juuston päälle herkkusieni-sipuliseos ja pinnalle paprikasiivut. Laita pizzakivi pizzoineen nopeasti takaisin uuniin ja paista kunnes pizza näyttää mielestäsi hyvältä.

Nosta pizza tarjolle ja lisää päälle salamisiivut ja rucola. Toista sama toisen pizzapohjan kanssa. Nautiskele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti