25. syyskuuta 2013

Siiderisämpylät

Joskus aikoinaan teimme olutleipää, joka onnistui todella hyvin. Siitä tulikin kaupassa mieleen, että tällä kertaa voisi kokeilla siiderisämpylöitä. Kyllä kannatti. Siideristä tulee sämpylään mukava omenainen maku, joka toimii kyllä erittäin hyvin.

Siiderisämpylät (8 kpl)
0,33 dl kuivaa omenasiideriä (itse käytimme Happy Joeta)
1,5 tl merisuolaa
2 pss kuivahiivaa
2 pientä porkkanaa (tai 1 iso)
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 dl riihiruisjauhoja
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl vehnäleseitä
0,5 dl Arbequina-oliiviöljyä
1 kananmuna

Raasta porkkanat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita 42-asteiseen siideriin merisuola. Sekoita siiderin sekaan kuivat aineet (jätä taikina löysähköksi), vaivaa taikinaan reipas sitko ja lisää lopuksi porkkanaraaste ja öljy.

Kohota taikinaa liinan alla vajaan tunnin verran. Jos taikina tuntuu liian löysältä, vaivausvaiheessa voit käyttää pöydällä reippaastikin jauhoja. Muotoile taikina rullaksi ja leikkaa se 8 osaan, pyöräytä taikinapalat sämpylöiksi ja anna niiden kohota liinan alla puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä koristeeksi. Paista 200-asteisessa uunissa parisenkymmentä minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti