19. syyskuuta 2013

Taste of Madeira

Vietimme ennen juhannusta pari viikkoa Madeiran auringon alla patikoimassa, kalastelemassa ja tietysti syömässä ja juomassa saaren mahtavia antimia. Minkä karhunpalveluksen saari tekeekään markkinoimalla itseään yksipuolisesti eläkeläisten lomaosakeparatiisina! Pari tuhatta kilometriä erilaisia vaellusmahdollisuuksia aivan upeissa maisemissa, kirkaan syvänsininen Atlantti harrastemahdollisuuksineen, ja tietysti tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden takaamat mahtavat makuelämykset - voiko enempää lomalta toivoa?

Vietimme loman aluksi muutaman yön saaren pohjoisosassa Sao Jorgessa. Yövyimme ystävällisessä ja kotoisassa (ja vieläpä puoli-ilmaisessa) Cabanas de Sao Jorge Villagessa. Sieltä matka jatkui saaren pääkaupunkiin Funchaliin, jossa luvassa olikin jotain ihan muuta - helmikuisilta matkamessuilta mukaan heräteostoksena tarttunut tutustumisloma lomaosake-elämään Pestana Palmsissa. Aivan vielä emme rynnänneet osaketta ostamaan, mutta niin paljon jäi näkemättä, kokematta ja maistamatta, että Madeiralle täytyy ehdottomasti päästä uudelleen!

Tässä kuvitettu katsaus saarella törmäämiimme herkkuihin, mukana myös muutama ravintolasuositus.

Kala ja äyriäiset

Cabanas de Sao Jorge Villagen ravintolan yksinkertaisen herkullinen kala-annos (olisiko ollut kulta-ahven).

Arco de Sao Jorgen ehkä ainoa - ja paras! - ravintola Atlantin rannalla, korkealla jyrkänteen reunalla. Kauniimpia puitteita lounasterassille saa hakea (kirjaimellisesti, kiersimme paahteessa kilometritolkulla ennen ruokapaikan löytymistä)!

O otti Arco de Sao Jorgen ravintolassa alkuruoaksi ihanan mausteisen mustekala-annoksen.

Cabanas de Sao Jorge Villagen ravintolassa opimme kantapään kautta myös, että paikalliset pitävät tonnikalapihveistään kypsinä. Erittäin, erittäin kypsinä. Varovainen asiasta kommentointi herätti lähinnä huvitusta henkilökunnan kesken, joten suosittelemme suosiolla jättämään kyseisen eväkkään syönnin näillä seuduilla paikallisille.

Miekkakala sen sijaan maistui samaisessa Cabanas de Sao Jorge Villagen ravintolassa herkulliselle.

Siirryttyämme Funchaliin söimme ensimmäisen lounaamme vanhankaupungin turistirysä-ravintolakadulla Restaurante Mozartissa. Ravut olivat kuitenkin mainiosti maustettuja, ja herkullisen liemen olisi voinut helposti ryystää lautaselta rapujen perässä. Vanhankaupungin ravintola-alueella kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, missä syö, sillä Funchalin mielenkiintoisimmat ravintolat sijaitsivat - yllätys yllätys - kaukana sieltä.
Rapujen rinnalla söimme Mozartissa lounaalla alkupalaksi myös jonkin sortin simpukoita, "limpets".

Espada lienee hurjasta ulkonäöstään huolimatta Madeiran suosituin kalalaji. Nämä terävähmpaiset kaverit kuvasimme Funchalin kauppahallissa.

Funchalin kauppahallissa paloiteltiin myös toinen toistaan komeampia tonnikaloja. Valokuvaan asti tosin pääsi vain tämä pienempi yksilö.

Kon Tikin annosten esillepanossa olisi ehkä toivomisen varaa, mutta savustettu miekkakala antoi viehkolla maullaan visuaalisen sotkun helposti anteeksi.

Päätimme kertaalleen herkutella lomamme aikana hummerilla ja pitkän pohdinnan jälkeen paikaksi valikoitui  Marsiqueria Lareira Portuguesa. Valitsimme alkuun taskurapuannoksen, ja pääsimme viemään ravun ja pääruoaksi valitsemamme hummerin mukavan tarjoilijan kanssa itse keittiöön punnittavasi ja kokattavaksi.

Valmis taskurapuannos maistui taivaalliselle paahdetun leivän kera.

Pääruoaksi valitsimme paikallisten vesien cavaco lobsterin

Valinta meni aivan nappiin, uniikin makuinen grillattu äyriäinen oli kevyesti parasta koskaan maistamaani. 


Liha

Löysimme sattumalta Funchalista aivan mahtavan lihavarrasravintolan Beef  & Wines. Jos vierailet Madeiralla, älä jätä tätä herkkukokemusta väliin! Vartaista puheen ollen, myös paikalliset espetada-lihavartaat olivat ihan hyviä.


Sao Jorgessa söimme joka ilta hotellimme Cabanas de Sao Jorge Villagen ravintolassa rouheita maalaisherkkuja. Tässä hauska alkupalasetti paistettua banaania ja pekonia.

Vaellettuamme aamun Funchalissa sijaitsevan laaksonreunan levadalla halusimme lounaaksi kunnon mättöä. Opaskirja oli kehunut Xarambinhaa, joten sinne! Tilasimme pizzat, joista toisessa täytteenä oli 'sausages'. Aivan tätä emme kuitenkaan osanneet odottaa - pizzan päällä oli reilu kasa jauhoisia prinssinakkeja! Ei italialaisturisteille :)

Kon Tiki -ravintolan ehdoton vetonaula on kuuman kiven päällä itse pöydässä paistettavat reilut pihvit. 

Maistoimme Lareirassa alkupalaksi myös tammenterhoja ravinnokseen syöpötellyttä, ilmkuivattua Iberico-porsasta. Kinkku todisti, että olet todellakin mitä syöt!

O tilasi Chalet Vicente -ravintolassa alkupalaksi elämänsä ensimmäistä kertaa sammakonreisiä ja innostui heti friteeratun loikkijan mausta.

Hedelmät
Yksi saaren klassikkoannoksista oli passionhedelmäkastikkeen kanssa tarjoiltu kala. Tätä täytyy tehdä vielä kotona itsekin!

Monenko kotona on joskus nököttänyt huonekasvi nimeltään Peikonlehti? Meillä ei ollut aavistustakaan, että se tuottaisi oikeissa olosuhteissa myös vinkeitä hedelmiä mutta Madeiralla Paikonlehti innostuu puskemaan niitäkin. Pakkohan sitäkin oli maistaa!
Peikonlehden ananasmainen hedelmäliha kuoriutuu esille hitaasti kypsyessään.

Juomat
Halusimme maistella vuosikertamadeiraa, ja tilasimme sokkona parin muun viinin lisäksi myös Blandys Terrantez 1976 -viiniä. Onneksi, sillä tämä jumalainen juoma oli kerrassaan täydellistä! Vasta jälkeenpäin selvisi, että kyseessähän on tunnetumpikin laatuviini, josta on kerrottu lisää esim. Viinihullun päiväkirjassa.
Poncha! Sokeriruokoviinasta, hunajasta, ja useimmiten sitruunamehusta valmistettua juomaa, joka toimii mainiosti myös passionhedelmäversiona. Saaren parhaat ponchat valmistuivat ehdottomasti Cabanas de Sao Jorge Villagen baaritiskillä nenämme edessä, ja palanpainikkeeksi joka päivä kaupan päälle tarjoillut rapufritit kruunasivat kokemuksen.

Paras kokonaisuus; Armazém do Sal
Lounastimme viimeisenä lomapäivänämme Funchalissa Armazém do Sal -ravintolassa. Huolella valmistettuja, laadukkaita annoksia ja mainioita viinejä kolmen ruokalajin menun alusta loppuun.

O valitsi sienillä, rosmariinilla ja madeiraviinillä höystetyn Iberian Bass in Papillote -annoksen, joka vei kielen mennessään.

Oma pääruokani oli herkullinen Spaghetti "Nero di Seppia".


Appelsiinimaustettu creme brulee oli O:n mukaan vaatimattomaati paras maistamansa jälkiruoka ikinä. Suosittelemme! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti