16. lokakuuta 2013

Torta della Nonna


Ihanan sitruunainen Torta della Nonna kruunasi toissa viikonlopun italialaisen ateriamme. Pitkän arpomisen jälkeen päädyimme tekemään kakun pääpiirteittäin Cafe Chocolada -blogin ohjeella. okosimme kakun pieneen korkeareunaiseen irtopohjavuokaan, mikä lienee ollut syynä siihen, että täyte ei ihan jaksanut pysyä ryhdissä. Maku oli kuitenkin niin mahtava, ettei peräti 10 kananmunaa niellyt torttu ehtinyt kahteen pekkaan syötynä kauaa vanheta.

Täyte
7,5 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
1 sitruuna
8 kananmunan keltuaista
200 g sokeria
50 g kakkuvehnäjauhoja (jos teet korkeareunaiseen vuokaan, laita hieman enemmän)

Erottele kananmunien keltuaiset ja vatkaa ne sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää varovasti joukkoon vehnäjauho.

Kaada maito isohkoon kattilaan. Leikkaa vaniljatanko halki, irrota veitsellä siemenet ja sekoita siemenet ja tanko maidon joukkoon. Raasta sitruunasta kuori ja lisää myös kattilaan. Kiehauta seosta parin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Sekoita kiehuvaa maitoa reippaasti vispilällä ja kaada sekaan muna-sokerivaahto ohuena nauhana. Kun seos on tasainen, vähennä lämpöä ja vaihda sekoitusvälineeksi puolikas sitruuna, jonka kantaan on kiinnitetty haarukka. Keittele seosta koko ajan sekoitellen viidentoista minuutin ajan.

Jäähdytä täyte ja siirrä jääkaappiin vetäytymään.

Pohja
300 g kakkuvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g sokeria
rouhaisu vuorisuolaa
0,5 sitruunan kuori
1 kananmuna ja 1 kananmunan keltuainen
120 g meijerivoita

Lisäksi
2 pinjansiemeniä
tomusokeria koristeluun

Lata uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sulata voi pehmeäksi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja raasta sekaan sitruunan kuori. Nypi joukkoon kananmunat ja voi. Muotoile taikinasta pallo, peitä se ja siirrä jääkaappiin kohmettuaan vähintään tunniksi.

Siirrä pari ruokalusikallista taikinaa odottamaan. Ota pienehkö korkeareunainen irtopohjavuoka ja levitä loppu taikina ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja ylös reunoille asti. Kaada täyte vuokaan ja murustele jäljelle läänyt taikina vuoan reunoille koristeeksi. Ripottele pinjansiemenet kakun keskelle ja paista torttua 180-asteisessa uunissa 40 minuutin ajan, tämän jälkeen vähennä lämpö 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Jäähdytä kakku ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Kylläpä tuo näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tätä kannattaa kyllä kokeilla :)

      Poista