25. marraskuuta 2013

Sherryviinietikalla maustetut artisokansydämet

Kuinka latva-artisokka kuoritaan? Kas siinä pulma, johon haimme apua mm. täältä. Liekö artisokkamme olleet pienempiä ja (k)apeampia kuin yleensä, mutta kuoriminen tuntui melkoisen haastavalta ja olimmekin skeptisiä koko ruokalajin onnistumisesta. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi, kun saimme artisokansydämet pannulle, sillä saadessaan hieman väriä ja mausteita kaverikseen ne muuttuivat suorastaan vastustamattomiksi.

Idea tähän alkuruokaan (joka sopii yhtä lailla lisukkeeksi) lähti Hakaniemen hallin ranskalaisesta herkkupuodista, josta lähdimme kotiin heräteostoksena löydetyn laadukkaan sherryviinietikkapullon kanssa. Pieni googlaus, ja päädyimme täältä löytyneeseen timjami-sherryviinietikka-artisokkareseptiin. Erinomainen maku ja valloittava tuoksu!

Sherryviinietikalla maustetut latva-artisokat
3 latva-artisokkaa
2 rkl Picual-oliiviöljyä
0,2 dl vettä
1 rkl sherryviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1/3 sitruunan kuori raastettuna
ruususuolaa
mustapippuria

Kuori latva-artisokat täältä löytyvän ohjeen mukaan. Leikkaa kukin artisokansydän neljään osaan ja pyörittele ne vajaassa ruokalusikallisessa öljyä.

Kuumenna loput oliiviöljystä pannulla keskilämmöllä ja heitä sekaan kokonainen valkosipulinkynsi. Paista kynttä pari minuuttia, kunnes se saa rusehtavan paistopinnan. Nosta valkosipuli pois maustuneesta öljystä. Lisää pannulle artisokkalohkot niin että kukin lohko on toinen leikkuupinta pannua vasten. Pasita 3-5 minuuttia, kunnes leikkuuinta on saanut kaunii paistovärin ja käännä artisokkalohkot sitten toinen paistopinta pannuun päin. Paista jälleen kolmisen minuuttia. Raasta lohkojen päälle sitruunankuori ja rouhi joukkoon suolaa ja pippuria.

Sekoita kulhossa viinietikka ja vesi keskenään. Vähennä pannun lämpöä ja lisää joukkoon viinietikka-vesiseos. Peitä pannu kannella ja anna artisokansydänten hautua rauhassa, kunnes ne ovat pehmeitä ja neste on lähes haihtunut.

Ripottele timjaminlehdet artisokkien päälle, sekoita ja tarkasta vielä suolan ja pippurin määrä. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti