22. joulukuuta 2013

Porkkanalaatikko


Jouluruokareseptejä tarvitaan vain kerran vuodessa, joten ne tuntuvat aina olevan hukassa. Tänä jouluna tilasimme reseptipulmiin avuksi Martan joulukirjan. Vuosia käyttämäni lanttulaatikon resepti on muutossa joutunut jemma-nimiseen paikkaan, joten kokeilimme aluksi tehdä lanttulaatikkoa kirjan reseptillä. Tulos oli hyvä, joten seuraavaksi otimme työn alle porkkanalaatikon.

O kumasteli heti alkuun porkkanan vähäistä määrää suhteessa muihin aineksiin, mutta teimme kuitenkin satsin laatikoita uskollisesti Marttojen ohjeen mukaan. Virhe! Porkkanaa olisi saanut olla mukana vähintään nelinkertainen määrä ja koko hailakka mössö maistui muutenkin omituiselta.

Onneksi olimme ajoissa liikkeellä; siispä uusi yritys. Kokemuksesta viisastuneena teimme laatikot tällä kertaa porkkanasurvokseen lisättävän riisimassan määrän kauha kauhalta tarkasti arvioiden ja ahkerasti maistellen. Tadaa, lopputuloshan muistuttaa erehdyttävästi kunnon perinteistä porkkanalaatikkoa!

Porkkanalaatikko (2 pientä vuokaa)
900 g porkkanoita, josta tuli 6 dl porkkanasurvosta
n. 1 l vettä, josta talteen 3/4 dl keitinlientä
merisuolaa
0,5 dl puuroriisiä
1,3 dl täysmaitoa
1 dl ruokakermaa
3 rkl voita
2 kananmunaa
jauhettua valkopippuria
ruiskorppujauhoja

Keitä kuoritut ja paloitellut porkkanat kypsiksi suolavedessä. Ota porkkanoiden keitinvettä talteen ja keitä riisejä kymmenisen minuuttia keitinvedessä niin, että vesi lähes imeytyy riisiin. Lisää joukkoon maito ja kerma, ja jatkaa hauduttelua hiljalleen sekoitellen miedollä lämmöllä, kunnes riisit ovat kypsiä (yht. n. 50 min).

Survo porkkanat karkeaksi soseeksi ja sekoita riisimassa porkkanasurvoksen joukkoon. Lisää seokseen loput aineet ja tarkista vielä maku. Kaada seos voideltuihin uunivuokiin, painele pintaan lusikalla kuvioita ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista 175-asteisessa uunissa tunnin ajan.

1 kommentti: