14. tammikuuta 2014

Ghee


Ghee eli kirkastettu voi on tuttu näky aasialaisissa resepteissä. Haimme valmistukseen vinkkejä niin Valiolta kuin eräältä Ayurveda-sivustoltakin.

Ghee on aromikasta kirkastettua voita, josta on kuumentamisen aikana kuorittu ja saostettu pois vesiliukoiset aineet, jolloin jäljelle jää pelkkä puhdas voiöljy. Kuumentamisen aikana myös voin sisältämä vesi (n. 20 %) haihtuu pois. Jutun juju on, että pitkähkön kuumentamisen aikana voiöljyyn muodostuu mukavan pähkinäisiä aromeja, mikä erottaa gheen nopeasti valmistetusta kirkastetusta voista.

Ghee säilyy jääkaapissa pari-kolme kuukautta.

Ghee
500 g suolatonta voita

Sulata voi korkeassa, kapeassa teräskattilassa miedolla lämmöllä. Jatka kuumentamista miedolla lämmöllä puolen tunnin ajan, varoen polttamasta seosta. Kuori pintaan muodostuvaa vaaleaa vaahtoa varovasti pois lusikalla pariin otteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna voin tasoittua kattilassa vielä pari minuuttia ja kuori viimeisetkin vaahdot pinnalta. Kaada puhdas voiöljy sitten varovasti säilytysastiaan niin, että pohjalle kerääntynyt sakka ei tule mukaan.

Kuuma, vielä hyytymätön ghee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti