18. tammikuuta 2014

Gosht dopiaza


Aasialainen keittokirja on kohta kokkailtu läpi. Tämäkin Intialainen resepti on sieltä kaivettu. Nimi taisi tarkoittaa jotain "sipulia kahdesti", ainakin jotain sinnepäin. Joka tapauksessa erinomaista, suorastaan parasta. Raaka-aineissakaan ei ole mitään kovin eksoottista tuon hingin (eli asafetidan) lisäksi, joten senkään puoleen ei ongelmaa. Hingiäkin löytyi ainakin vielä jokin aika sitten Hakaniemen etnokaupoista.

Gosht dopiaza
700 g karitsan paistia
4 isoa sipulia
1,5 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
parin sentin pätkä inkivääriä
0,5 tl paprikajauhetta
2 rkl tuoretta korianteria
1 rkl korianterijauhetta
1 tl jeeraa
0,5 tl hingiä eli asafetidaa
5 rkl gheetä
4 vihreää kardemumman kotaa
0,5 tl garam masalaa
ripaus sokeria

Víipaloi 2 sipulia ohuiksi siivuiksi. Lisää sipuliviipaleiden joukkoon 1 tl suolaa ja anna mehustua noin 5 minuuttia. Purista tämän jälkeen ylimääräiset nesteet sipuliviipaleista. Viskaa tehosekoittimeen valkosipulit ja inkivääri, paprikajauhe, korianteri, korianterijauhe, jeera sekä hing. Aja tasaiseksi massaksi. Sulata suurehkossa kannellisessa padassa 2 rkl gheetä. Lisää ohueksi viipaloidut sipulit ja kuullota niitä 4-5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kun sipulit ovat kullan keltaisia, siirrä ne padasta sivuun. Lisää pataan 2 rkl gheetä jälleen, kuutioi karitsa ja ruskista. Siirrä tämän jälkeen karitsatkin padasta. Lisää tämän jälkeen 1 rkl gheetä pataan ja paistele siinä aluksi tehosekoittimella tekemäsi tahna. Paistele samalla sekoittaen hetki, lisää joukkoon kardemumma ja äsken ruskistetut karitsat. Lisää joukkoon 1/2 tl suolaa ja ripaus sokeria.

Hauduta tämän jälkeen ruokaa kannen alla miedolla lämmöllä puoli tuntia. Nosta kansi pois, ripottele päälle aiemmin paistetut sipuliviipaleet ja niiden päälle garam masala. Kansi taas päälle ja hauduttele vielä noin vartti tai kunnes liha on kypsää ja mureaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti