8. tammikuuta 2014

Lämminsavulohimousse saaristolaisleivällä

Joulun kalapöytä sisälsi tänä vuonna myös saaristolaisleivällä tarjottua, raikasta lämminsavulohimoussea. Saaristolaisleipäohje on julkaistu ensimmäisen kerran jo ihan blogimme alkutaipaleella. Savulohimousseen taas haimme vinkkejä Vihreässä keittiössä -blogista.

Savulohimousse
250 g lämminsavulohta
2 dl turkkilaista jogurttia
1 pieni punasipuli
4 rkl tillisilppua
1/4 sitruunan mehu
mustapippuria
merisuolaa

Silvi lohi, kuutioi sipuli ja silppua tilli. Lisää joukkoon muut aineet, sekoita tahnaksi ja anna vetäytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoilua.

Saaristolaisleipä
3,3 dl piimää
25 g hiivaa
3,3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl tummaa siirappia
1 dl kaljamaltaita
1 dl vehnäleseitä
1 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
1 tl merisuolaa

Leivän voiteluun:
1 rkl tummaa siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, varo kuumentamasta liikaa. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, suola ja jauhot. Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoka, sekoittele kohonnut taikina ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia. Voitele leipää paiston loppuvaiheessa pari-kolme kertaa siirappi-vesiseoksella. Jäähdytä valmis leipä liinan alla ja anna vetäytyä seuraavaan päivän ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti