30. tammikuuta 2014

Sitruuna-mantelikakku

Otin jo viime syksynä talteen Suolaa ja hunajaa -blogista hauskan - ja liian usein niin totuudenmukaisen - vuodatuksen saatteleman sitruuna-mantelikakun reseptin. Nyt ohje pääsi vihdoin testiin ja jaksoin jopa lähes orjallisesti noudattaa sitä (tein asioita vain vähän eri järjestyksessä)!

Tuhdista kakusta riittää tarjottavaa useammallekin, mutta herkku ei kärsinyt myöskään muutaman päivän jääkaappisäilytyksestä.

Sitruuna-mantelikakku
120 g voita
200 g sokeria
3-4 luomusitruunan kuoret raastettuna
1 vaniljatangon siemenet
4 kananmunaa
140 g manteleita
80 g vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
300 g turkkilaista jogurttia
pinnalle mantelilastuja ja tomusokeria

Vuoraa irtopohavuoan pohja leivinpaperilla, voitele vuoka kauttaaltaan ja siirrä jääkaappin odottamaan. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Leikkaa voi kuutioiksi. Mittaa joukkoon sokeri, raasta sekaan sitruunankuori ja irrota sekaan myös vaniljatangosta siemenet. jätä odottamaan, jotta voi lämpenee huoneenlämpöiseksi ja vatkautuu helpommin.

Jauha mantelit tehosekoittimessa hienoksi jauhoksi.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset kahteen kulhoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja ruokasooda.

Vatkaa voi-sokeriseos vaaleaksi vaahdoksi, tähän menee noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan, samalla koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon jogurtti ja sitten mantelijauhot. Sekoita taikinaan myös vehnäjauhoseos. Lisää lopuksi joukkoon valkuaisvaahto varovasti nostellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45 minuutin ajan. Kokeile kypsyyttä, ja jos kakku vaatii vielä paistamista peitä se foliolla ja anna paistua (tällä kertaa vaati vielä 15 minuutin lisäpaiston).

Tarjoile kakku tomusokerilla ja mantelilastuilla hunnutettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti