24. helmikuuta 2014

Matikkasoppa

Matikkasoppa on keskitalven parasta herkkua. Tämäkin keitto tuli tehtyä jo tuossa tammikuussa, unohtui kirjoitella.. Noh, vielä ehtii ennen kuin matikkakausi on ohi. Mikäli saat perkaamattoman mateen, muista ottaa maksa talteen ja lisätä vielä keiton joukkoon noin 5 minuuttia ennen kuin keitto on valmista. Mateen maksa on suurta herkkua! Valitettavasti itse saimme käsiimme valmiiksi peratun matikan tällä kertaa. Hyvää toki näinkin.

Matikasoppa (kahdelle)
700 g made
4 isoa perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
6 dl mateen keitinlientä
3 dl maitoa
2 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
7 maustepippuria
3 laakerinlehteä
valkopippuria
merisuolaa maun mukaan
puolikas sitruuna

Nylje made tai osta valmiiksi nyljettynä. Keitä ensin liemi, laita nyljetty made kattilaan ja lisää vettä päälle, niin paljon, että kala peittyy reilusti. Lisää sekaan laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä hieman vajaa tunti.

Nosta made liemestä esim. lautaselle ruotimista varten. Siivilöi liemi takaisin kattilaan ja lisää joukkoon pilkotut juurekset ja sipuli. Lisää keittoon valkoviini, maito ja kerma sekä mausteet. Keitä kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. Kun juurekset ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon ruoditut mateen palat, laita kansi päälle ja hauduttele hetki. Tarkista suola ja kauho lautaselle. Nauti hyvän valkoviinin kanssa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti