17. helmikuuta 2014

Vintturat äidin pullataikinasta

Aina välillä huomaa, että omat itsestäänselvyydet - tässä tapauksessa pullataikinasta tehtävien kanelisolmujen kutsuminen vintturoiksi - ei olekaan ainakaan googlauksen perusteella maan tapa. Tunteekos joku muu (varsinaissuomalainen) tätä termiä?

Äidin pullataikina, se maailman paras
1 kananmuna
1,25 dl sokeria
1,5 tl vihreän kardemumman siemeniä vastarouhittuna (tai 1 rkl jauhettuna myytävää kardemummaa)
3/4 tl merisuolaa
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
200 g voita
n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Irrota kardemumman siemenet siemenkodista ja jauha hienoksi morttelissa.

Vatkaa kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma vispilällä vaaleankeltaiseksi, muttei vielä kuohkeaksi massaksi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota joukkoon hiiva ja kaada muna-sokeriseoksen joukkoon. Jatka vatkaamista vispilällä käsin (näin saat ekstrailmavuutta taikinaan) ja lisää vähitellen joukkoon muutama desi vehnäjauhoja. Kun taikina on liian raskasta vispilälle, vaihda sähkövatkaimeen, yleiskoneeseen tai jatka vaivaamista käsin. Lisää joukkoon jauhoja, kunnes taikina on kiinteähköä.

Sulata rasva ja kaada 4/5 siitä taikinan joukkoon. Jatka vaivaamista ja lisää sekaan vähitellen jauhoja, kunnes taikina on löysää, mutta leivottavissa olevaa. Viimeistele taikina lisäämällä joukkoon loput rasvasta ja vaivaa vielä hetken.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (30-60 min) ennen leipomista.

Vintturat
1 annos pullataikinaa
n. 3 tl jauhettua kanelia
n. 3 rkl sokeria
n. 3 rkl voita
1 kananmuna voiteluun
(raesokeria, meiltä unohtui)

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Vaivaa taikinasta ilmat pihalle ja jaa se kolmeen osaan. Leivo kustakin suorakaiteen malliset, puolisen senttiä paksut laatat. Levitä suorakaiteen pitkän sivun alareunaan puoleenväliin asti ohut voikerros nuolijalla. Ripottele voin päälle sokeria ja kanelia. Taita suorakaide pitkittäin puoliksi niin, että vedät yläreunan voi-sokeri-kaneli-osuuden päälle. Leikkaa kustakin levystä n. 12 kappaletta sentin levyisiä viipaleita. Pyöritä viipaleisiin kierrettä ja taittele sitten solmuiksi.

Anna kohota liinan alla viitisentoista minuuttia, voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä. Anna vintturoiden vetäytyä hetken liinan alla ennen tarjoilua.

Pullat kestävät mainiosti myös pakastamisen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti