21. maaliskuuta 2014

Marc Aulénin minttuhernari Nordic Dynamitella


Blogiimme on sen reilun vuoden olemassaolon aikana päätynyt peräti 22 keiton reseptit, joten kun meille tarjoutui mahdollisuus saada arvostelukappale Sopat! -kirjasta, tartuimme heti innolla kauhan- ja kynänvarteen.

Marc Aulénin keitokset ovat tulleet minulle aiemmin tutuksi Kruununhaassa sijaitsevan, vuonna 2010 avatun Qulma-ravintolan kautta. Aiemmassa työpaikassani Qulman tarjoama kolmen keiton buffet oli yksi lounassuosikeistamme ja kävimmekin usein maistelemassa Aulénin kekseliäitä soppia ja herkullisia lisukkeita. Qulmassa on tullut myös todistettua, että keitoillakin voi saada itsensä ahdettua melkoiseen ähkyyn!

Mutta palataanpa takaisin kirjaan. Aulénin soppafilosofia lähtee siitä, että edullisistakin raaka-aineista saa niitä kaikessa yksinkertaisuudessaan kunnioittamalla loihdittua mahtavia makunautintoja, ja vieläpä nopeasti. Aulén noudattaa tätä periaattettaan kirjansa reseptiikassa hyvinkin johdonmukaisesti, joten ohjeet ovat selkeitä ja tarvittavien ainesosien määrä pysyy maltillisena ja lähikauppaystävällisenä. Yksinkertaisuus ei kuitenkaan ole tappanut luovuutta -päinvastoin! Kirjan ja Qulman lounaiden perusteella Aulénin tavaramerkiksi ja vahvuudeksi muodostuu juuri ennakkoluuloton makujen yhdistely.

Toisaalta samainen yksinkertaisuus ja nopeuden tavoittelu on ainakin itselle läpi koko kirjan toistuvuudessaan myös sen kompastuskivi; meillä kun keittiössä viihdytään usein kelloon katsomatta näpertelemässä ja uskotaan, että ne kirjan resepteistä karsitut "ylimääräiset" työvaiheet, kuten vaikkapa keitossa käytettävien kasvisten paahtaminen, tuovat makuun vaivan arvoisen lisän. Samaan hengenvetoon on kuitenkin lisättävä, että nopeasti valmistuvan, silti innovatiivisen ja herkullisen arkiruoan kokkaaminen on yhtä lailla tavoiteltava taitolajinsa. Tähän tarkoitukseen Sopat! tarjoaakin monta hyvää oivallusta ja uutta makukokemusta.

Yksi tällainen raikas tuulahdus on Aulénin keksimä minttuhernekeitto, joka saa potkunsa kirjan mainiossa lisuke-osuudessa kuvatusta, mm. reilusti habaneroa, puolukkaa ja rusinoita sisältävästä Nordic Dynamite -chilitahnasta.

Minttuhernari (3 hengelle)
1 keskikokoinen keltasipuli
1 isohko jauhoinen peruna
0,75 l kasvislientä
2 ml tulista chilitahnaa (esim. Nordic Dynamitea, jonka ohje löytyy kirjan sivulta 87)
400 g pakasteherneitä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista sokeria
0,5 dl tuoreita mintunlehtiä
0,5 dl smetanaa

Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkana. Lisää kuutioit kattilaan yhdessä kasvisliemen, chilitahnan, herneiden, sitruunamehun ja sokerin kera ja keitä aineksia puolen tunnin ajan. Lisää joukkoon minttu ja smetana ja soseuta keitto tasaiseksi. Tarjoile.

Yhteistyössä Gummerus Oy. Kirjan kuva: Gummerus Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti