28. huhtikuuta 2014

Pistaasi-nougatjäätelöä Il Gelataio De'Longhin kanssa

Nyt syntyi taas ehkä parasta kotijäätelöä tähän mennessä, ihan mielettömän hyvää! Jäätelönteko alkaa siis sujua melko lailla rutiinilla tuolla (jäätelösesongin huipulla) joulukuussa ostetulla härvelillä.

Joulu tosiaan tuli jäätelöfriikille viime vuonna jo muutamaa viikkoa etukäteen, kun pitkän (siis piiiiiiiiitkän) kinuamisen jälkeen kotiin kannettiin De'Longhin Il Gelataio GM6000 -jäätelökone. Lähes 15 kg painava, melkoisen hintava masiina on muutamassa kuukaudessa ehtinyt lunastaa paikkansa keittiössämme. Kompressorinsa ansiosta kone on aina käyttövalmiina ja eri makuisia jäätelöitä onkin pyöräytetty sydäntalvellakin vähintään kerran viikossa.

Laitteen käyttö on todella helppoa, mutta alkuun pääsemiseksi käyttöohjekirja voisi olla mielestäni selkeämpi.  Koneen sisäosa, johon jäätelökulho laitetaan, pitäisi ohjeen mukaan pyyhkiä vahvalla alkoholilla aina käyttökertojen välissä, jotta kulho irtoaa laitteesta jäätelönteon jälkeen helpommin. Muuta valmistelevia tai huototoimenpiteitä ei laite sitten vaadikaan. Se alkoholilla pyyhkiminenkin on välillä unohtunut, mutta eipä tuo ole näyttänyt irroittamista hankaloittavan. Plussaa kone saa myös siitä, että osat voi pestä tiskikoneessa.

Ihan alkuun emme tajunneet kiristää koneen kantta tarpeeksi ja ihmettelimme jäätelön pitkää valmistumisaikaa. Kun kannen vääntää kunnolla paikalleen, litra jäätelöä valmistuu kuitenkin 20-30 minuutissa. Jos pitää vähääkään kovemmasta jäätelömassasta, voi jäätelöä lisäksi jäädyttää vielä noin tunnin verran lisää pakastimessa.

Peruskermajäätelöön kannattaa laittaa 2 dl kermaa, 2 dl maitoa, 4 keltuaista ja 125 g sokeria + makuaineet. Hedelmäsoseesta makunsa saava jäätelö toimii samoilla suhteilla, mutta ilman kananmuniakin. Emme vielä ole lähteneet hifistelemään kermajäätelömassan keittämisellä, koska jäätelöt onnistuvat mitä mainioimmin ilmankin.

Pistaasi-nougatjäätelö
1,5 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
0,75 dl täysruokosokeria
2 dl vispikermaa
2 dl kevytmaitoa
125 g valkoista sokeria
4 keltuaista
0,3 tl vaniljajauhetta

Kuori pistaasipähkinät ja paahda niitä kuivalla, pinnoitetulla pannulla täysruokosokerin kera. Anna pähkinöiden jäähtyä hetken ja laita ne sitten pakastimeen odottamaan jäätelömassan valmistamisen ajaksi.

Sekoita kerma, maito, sokeri, keltuaiset ja vaniljajauhe keskenään. Kaada massa jäätelökoneeseen ja jäähdytä noin parikymmentä minuuttia, kunnes kone ei melkein enää jaksa pyörittää massaa. Lisää joukkoon pakastimessa odottaneet pähkinät ja anna koneen pyöriä vielä muutaman kierroksen, jotta pähkinät sekoittuvat jäätelön joukkoon. Siirrä valmis jäätelö pakasterasiaan ja pakasta vielä tunnin verran, jotta saat jäätelöön tarpeeksi jämäkän koostumuksen.2 kommenttia:

 1. Tämä jäätelö osui kyllä täysin mun heikkoon kohtaan! Ehdottomasti kokeiltava!

  Mun jäätelökone on paljon vaatimattomampi, semmoinen halpislaite. Mutta sen vähä mitä jäätelöä tehdään, niin siihen riittää kyllä. Alkuinnostuksen jälkeen kone on saanut viettää luvattoman paljon aikaa kaapissa, mutta nyt löytyi sellainen ohje, että pakko kai se on kaapista kaivaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih tää oli kyllä ihan huippuhyvää, toivottavasti tykkäät yhtä paljon kuin minä :)

   Poista