8. huhtikuuta 2014

Valkosipulinen palsternakkakeitto rukiisilla yrttikrutongeilla

Tässä keitossa pääosassa on itseoikeutetusti oivan makuinen palsternakka, jota korostaa vieno vivahdus valkosipulia. Luonnetta lounaskeitolle tuovat itse tehdystä hapanruisleivästä kuivatut yrttiset krutongit.

Valkosipulinen palsternakkakeitto
7 valkosipulinkynttä
2 isoa keltasipulia
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
4 isoa palsternakkaa (n. 900 g)
1 l vettä
2 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria
2 tl merisuolaa

Kuutioi keltasipulit ja valkosipulit pieneksi ja kuullota kattilassa voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä reilu kymmenen minuuttia, varoen sipulien ruskistumista. Kuutioi palsternakat, lisää kattilaan ja jatka kuullottamista vielä hetken. Kaada joukkoon vesi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää joukkoon kerma, valkopippuri ja suola ja soseuta keitto kuohkeaksi. Tarjoile yrttikrutonkien kera.

Rukiiset yrttikrutongit
8 siivua hapanta ruisleipää
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua persiljaa
merisuolaa
mustapippuria
n. 3 rkl oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paloittele leivät pieniksi kuutioiksi. Jauha mausteet morttelissa hienoksi ja sekoita kulhossa tasaisesti leipäkuutioiden joukkoon. Lorauta joukkoon reilusti oliiviöljyä, sekoita ja levitä palaset leivipaperin päälle uuninpellille. Paista krutonkeja kymmenisen minuuttia, tai kunnes kuutiot rapsakoituvat, mutta eivät vielä muutu täysin korpuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti