17. toukokuuta 2014

Nieriätartar saaristolaisleivällä vol 2

Voiko täydelliseksi julistetusta suosikkialkupalastamme saada pienillä muutoksilla vielä hitusen parempaa? Vaihdoimme tällä kertaa sileän dijonin kokojyväversioon ja salottisipulin punasipuliin ja kyllä, leivät hävisivät lautasilta, jos mahdollista, vieläkin nopeammin!

Nieriätartar
400 g nieriäfilettä
1 dl ranskankermaa
2 rkl kokojyvä-dijonsinappia
1 rkl pieniä kapriksia
2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
1 pieni punasipuli
merisuolaa
mustapippuria

Poista kalasta pinseteillä ruodot, leikkaa irti nahka ja kuutioi kala pieniksi kuutioiksi. Silppua punasipuli ja tilli pieneksi. Sekoita kalaa lukuunottamatta kaikki ainekset keskenään ja lisää lopuksi nieriäkuutiot joukkoon. Anna massan vetäytyä pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

Saaristolaisleipä (1 leipävuoka)
3,3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl kaljamaltaita
1 dl vehnäleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa
3,3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Leivän voiteluun:
1 rkl tummaa siirappia
3 rkl vettä

Nieriätartarleipästen kokoamiseen:
voita
nieriätartaria
tuoretta tilliä

Lämmitä piimä kattilassa hiljalleen kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää sekaan lusikalla sekoitellen siirappi, maltaat, leseet, suola ja ruisjauhot. Anna taikinan kohota liinan alla vähintään tunnin ajan.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen (kiertoilmalla 160 asteeseen). Voitele leipävuoka, sekoita kohonnut taikina vielä lusikalla ja kaada vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia (kiertoilmalla 1,5 tuntia). Lusikoi paiston keski- ja loppuvaiheessa leivän pinnalle pariin otteeseen siirappi-vesiseosta. Jäähdytä valmis leipä rauhassa liinan alla.

Leikkaa leivistä ohuita siivuja ja paista niitä kuumalla pannulla reilussa voissa niin, että pinta saa hieman väriä ja muuttuu rapsakaksi. Tarjoile lämpimät leivänsiivut nieriätartarin ja tillinoksien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti