14. toukokuuta 2014

Sekaleipä hapanjuuresta

Olemme parin viikon välein tehneet aina ah niin herkullista ruisleipää joulun alla saamastamme hapanjuuresta. Tässä taannoin tuli todistettua, että samaa taikinajuurta voi hyvin käyttää myös vaaleiden jauhojen kanssa, kun leivoimme juuresta varsin kivasti onnistunutta sekaleipää.

Kasa vinkkejä hapanleivän onnistumiseen löytyy tuolta originaalipostauksesta, kannattaa tsekata!

Ruis-vehnäleipä hapanjuuresta (2 samalle pellille mahtuvaa limppua)
taikinajuuri
3,5 dl vettä
reilu 0,5 rkl hienoa merisuolaa
750-850 g puolikarkeita vehnäjauhoja

Valmista raski ruisleipäohjeen mukaisesti. Muista ottaa juurta myös talteen.

Lisää raskin joukkoon vesi ja suola. Vaivaa joukkoon jauhoja, kunnes taikina tuntuu olevan leivottavissa.

Lämmitä uuni 50 asteeseen ja pane se sitten pois päältä. Siirrä taikinakulho uuniin kohoamaan noin tunniksi. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina puoliksi, vaivaa siitä ilmat ja pyöräytä kaksi suorakaiteen mallista leipää. Peitä leivät liinalla ja siirrä kohoamaan vedottomaan paikkaan noin tunniksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista leipiä 15 minuuttia, vähennä lämpöä sitten 175 asteeseen ja paista vielä puolisen tuntia.

Ota leivät uunista, kääri pellavaliinoihin ja anna tekeytyä vielä vajaan vuorokauden ajan ennen syömistä, jotta hapot ehtivät asettua ja maku on parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti