1. toukokuuta 2014

Verigreippimunkit ja perinteinen vappusima

Vappu ei ole vappu ilman simaa ja munkkeja. Siispä tässä perinteinen simaresepti, jonka kanssa voi tarjota vaikkapa vähän tuunattuja vappumunkkeja - joko näitä vienosti sitruksisia verigreippiversioita tai viime vuonna tekemiämme appelsiinimunkkeja. Kummatkin huippuhyviä!

Verigreippimunkit (9 isoa munkkia)
1 verigreippi
2,5 dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1,5 dl valkoista sokeria
1 kananmuna
1 tl merisuolaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
8,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g voita

Paistamiseen:
500 g kookosrasvaa

Koristeluun:
valkoista hienoa sokeria

Raasta verigreipistä oranssinkeltainen kuoriosa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva. Sekoita toisessa kulhossa vispilällä muna, sokeri, suola, kardemumma ja raastettu verigreipinkuori. Kun seos muuttuu hieman vaaleammaksi ja alkaisi vaahtoutua, lisää joukkoon maito sekä pari desiä vehnäjauhoja. Sekoita taikinaa vispilällä pari minuuttia niin, että siitä tulee mahdollisimman ilmava. Vaihda väline taikinakoukulliseen sähkövatkaimeen ja lisää joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Sulata samalla rasva ja kaada se lopuksi taikinaan. Jos taikina tuntuu liian löysältä ja tahmaiselta, lisää joukkoon vielä hieman jauhoja. Peitä taikina liinalla ja kohota vähintään puoli tuntia.

Alusta taikina ja leivo siitä pienen nyrkin kokoisia pyöreitä pullia. Paina sormilla keskelle pullaa reikä ja muotoile taikina rinkiläksi. Anna munkkien kohota liinan alla kymmenisen minuuttia.

Kuumenna kookosrasva kattilassa 170-asteiseksi ja paista munkkeja muutaman minuutin per puoli niin, että ne saavat molemmilta puolilta tasaisen kauniin ruskean värin. Nosta valmiit munkit talouspaperille ja kierittele ne heti perään kauttaaltaan sokerissa lautasella.



Perinteinen sima
2 litraa vettä
250 g fariinisokeria
2 sitruunan mehu
1 ml (maustemitta) hiivaa

Pulloihin:
2 tl valkoista sokeria
2 rkl rusinoita

Kuumenna litra vettä kiehuvaksi, lisää joukkoon fariinisokeri (määrää voi vähentää; näin tulee aika makeaa simaa) ja anna liueta. Kaada päälle litra kylmää vettä ja odottele, kunnes neste on kädenlämpöistä. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä murennettu hiiva ja sekoita.

Lisää tyhjiin pulloihin kutakin litraa kohden 1 tl sokeria ja 1 rkl rusinoita pullon pohjalle. Kaada neste pulloihin ja sulje ne.

Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan. Huoneenlämmössä tähän menee reilu vuorokausi, viileässä pari päivää pidempään.

2 kommenttia:

  1. Kiva idea maustaa munkit sitrushedelmien kuoriraasteella, pitääpäs itselläkin testata. Kivaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ja hauskaa vapunpäivää sinnekin!

      Poista