17. kesäkuuta 2014

Jauheliha-sienimuhennos


Verna Kaunisto-Feodorow on koonnut makumuistojaan yksiin kansiin kirjassaan Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle (2014). Kyseessä ei siis ole vain keittokirja, vaan kirjoittajan omat lapset mukaan lukien opus antaa välähdyksen yhteensä viiden sukupolven elämästä. Nämä pikku tarinat sekä hauskat kuvat vanhoista käsinraapustetuista reseptilappusista ovatkin teoksen parasta antia, antaen samalla siivet omille lapsuusmuisteloille.

Arvostelukappaleena saamassamme kirjassa on omat lukunsa kasvis-, kala- ja liharuuille, mutta myös alkuruuille, juomille ja säilykkeille. Lisäksi oman osansa saavat jälkiruuat ja leivonnaiset. Lukujen sisällä on vielä omia alateemoja - vaikkapa kaali - ja myös vuodenkierron juhlat laskiaisesta jouluun ovat päässeet kirjan sivuille.

Periaatteessa Kaunisto-Feodorowin  teos esittelee kotimaisia klassikkoruokia eri vuosikymmeniltä, mutta ei sitten aivan kuitenkaan - esimerkiksi kirjan hernekeitto-ohjeeseen sisältyykin odotuksista poiketen tomaattia, valkoviiniä ja sitruunaa. (Kaunisto-Feodorow tosin muistuttaa lukijoitaan myös siitä, että suomalaiset kotoiset perinneruokamme ovat pääosin peräisin viime vuosisadan sota-ajalta ja pulavuosilta. Ennen sotia yläluokan pöydissä nähtiin vuosisatojen aikana huomattavasti laajempi valikoima raaka-aineita oliiviöljystä sahramiin, hummerista kaviaariin ja kaakaosta viineihin.)

Tästä syystä jäin hieman arpomaan, kelle reseptikokoelma on lopulta suunnattu. Kirjoittajan omalle perheelle ja suvulle tietenkin, mutta entä kustantajan näkökulmasta? Ruuanlaittoa harrastavalle reseptit ovat aika arkisen yksinkertaisia, ja kokkailu-uraansa aloitteleville taas tämäntyyppisessä opuksessa esimerkiksi se perinteistä perinteisempi hernekeiton ohje olisi Kaunisto-Feodorowin tuunaamaa versiota oleellisempi. Tästä huolimatta olisin kuitenkin helposti valmis antamaan kirjan vaikkapa valmistujaislahjaksi tai omaan kotiinsa muuttavalle nuorelle hyödylliseksi tuparilahjaksi.

Valitsimme ensimmäisenä kirjan ohjeista arki-illan kokkailukokeiluun Kaunisto-Feodorowin Eija-tädin jauheliha-sienimuhennoksen. Kotoista lohturuokaa parhaimmillaan keitinperunoiden ja etikkakurkkulohkojen kera! Kuola valuen jäämme myös odottamaan matikka-aikaa, jolloin pöytään pääsevät herkullisen kuuloiset majoneesiin dipattavat friteeratut madesuikaleet.

Sieni-jauhelihamuhennos
200 g suppilovahveroita
1 keltasipuli
400 g sika-nautajauhelihaa
reilu ripaus currya
2 rkl erikoisvehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
merisuolaa
mustapippuria

Hienonna sipuli ja sienet aivan pieneksi silpuksi. Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, lisää lämpöä ja heitä jauheliha sekaan paistumaan. Sekoita joukkoon sienisilppu sekä curryä maun mukaan. Hauduttele muhennosta ilman kantta, kunnes neste on haihtunut. Kääntele sekaan jauhot ja sekoita, kunnes seos alkaa paksuuntua. Kaada sitten joukkoon kerma ja mausta seos lopuksi suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä vartin verran ennen tarjoilua.

Yhteistyössä Gummerus Oy. Kirjan kuva: Gummerus Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti