14. elokuuta 2014

Valkosipuli-yrttikassler vahapapumuhennoksella

Vaikka kasvimaamme jäi kuusiviikkoisen, suunniteltua vauhdikkaamman kesäloman aikana pahasti oman onnensa nojaan, muutamat sinnikkäimmät taimet olivat selvinneet koettelemuksesta ja saimme jonkinlaisen sadonkin. Parsakaaleista keitimme kermaista sosekeittoa, villintyneenä rehottavia salaatteja oleme popsineet lähes joka ruuan kanssa ja ensimmäinen erä vahapapuja päätyi puolestaan tähän mainioon papumuhennokseen.

Vielä uskoisin, että tomaatit, kesäkurpitsa, maissit ja purjot antavat myös satoa. Fenkolit, kukkakaalit, pakshoit ja puna- sekä keltasipulit sen sijaan ottivat nokkiinsa poissaolostamme niin, ettei toivoa enää ole ja puukuuliksi muuttuneista sokeriherneistäkään ei ollut iloa kuin kompostille. Parikymmentä chiliä päätti myös helteessä päivänsä, vain kolme yksilöä selvisi ihmeen kaupalla hengissä. Basilikan, oreganon ja timjamin sen sijaan saimme vielä vesikylvyllä virkoamaan.

Vahapapumuhennoksen kanssa valmistamamme varraskassler oli jälleen täydellisen mureaa ja mehevää, suorastaan suussasulavan hyvää. Keväällä ostamamme Broil King -kaasugrilli on siis todellakin lunastanut lupauksensa.

Vartaassa grillattu valkosipuli-yrttimarinoitu kassler
850 g porsaanniskaa
3 valkosipulinkynttä
 2 rkl sherryviinitikkaa
2 rkl konjakkia (esim. Courvoisier)
3 tl kuivattua karhunlaukkaa
3 tl kuivattua kynteliä
2 tl kuivattua nokkosta
1 tl kuivattua liperiä eli lipstikkaa
1 tl mustia sinapinsiemeniä murskattuna
ripaus chilijauhetta (esim. Homera)
ripaus Tellicherry-mustapippuria
ripaus Himalajan vuorisuolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero possunniskaan. Sulje liha tiiviiseen muovipussiin tai vakuumimarinaattoriin. Anna marinoitua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Pujota porsaanniska grillivartaaseen, aseta varras pyöritystelineeseensä kaasugrilliin ja pane vedellä täytetty foliovuoka lihanpalan alle. Grillaa varrasta takapolttimon tuottamilla lämmöillä neljän tunnin ajan. Kääri valmis liha folioon vetäytymään vartiksi ennen tarjoilua.

Vahapapumuhennos
5 dl vahapapuja
1 pkt pekonia
1 keltasipuli
3 rkl barbecuekastiketta (esim. Santa Maria American BBQ Sauce Kentucky Whiskey)

Siisti vahapavuista kärjet ja kannat irti. Paloittele pekoni ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuleita hetki pannulla, lisää mukaan pekoni ja lopuksi vahapavut. Paista, kunnes pavut ovat pehmenneet ja lisää sitten joukkoon bbq-kastike. Anna hautua vielä kymmenisen minuuttia ja tarjoile grilliporsaan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti