10. syyskuuta 2014

Flat iron steak, grilliperunat ja punaviinikastike

Sellon Citymarketin lihatiskille ilmestyy aika-ajoin uutuuksia, joita täytyy heti päästä kokeilemaan. Tällä kertaa mukaan tarttui flat iron steak  -nimistä amerikkalaisen leikkuutavan mukaan leikattua naudanlapaa, jonka lävitse kulkee jänne, ja joka siksi on (sielläpäin maailmaa) hieman halvempaa. Grillatussa lihassa oli reilusti purtavaa, mutta kivalla, eikä ollenkaan sitkeällä tavalla. Lihan läpi kulkenut jännekään ei juuri haitannut syömistä.

Tummanpuhuvan punaviinikastikkeen ohje on omaa tuotantoa, kun taas kinkkuperunoihin löytyi vastustamattoman kuuloinen resepti Suolaa ja hunajaa -blogista. Vaihdoimme vain rosmariinin oreganoon, koska se sattui kasvimaalla rehottamaan satoisimmin.

Flat iron steak
500 g flat iron steakia
mustapippuria
merisuolaa

Rouhi lihan pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria (ja aseta liha vakuumimarinaattoriin). Anna lihan maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Grillaa lihaa aluksi tulikuumalla grillillä vähitellen lämpöä alentaen, kunnes lihalämpömittari näyttää 55 astetta. Kääri liha folioon vetäytymään kymmeneksi minuutiksi ennen leikkaamista.

Grilliperunat ilmakuivatulla kinkulla ja oreganolla
4 isoa perunaa
nippu oreganonoksia (~16)
90 g ilmakuivattua kinkkua (8 siivua)
oliiviöljyä
merisuolaa
mustapippuria

Keitä huolella harjatut perunat kuorineen kypsiksi merisuolalla maustetussa vedessä. Anna perunoiden hieman jäähtyä ja halkaise ne sitten lohkoiksi neljään osaan. Pyörittele perunat öljyssä ja rouhaise sitten niiden pintaan suolaa ja pippuria.

Leikkaa ilmakuivatun kinkun viipaleet poikittain puoliksi. Asettele kunkin perunalohkon ympärille ensin oreganonoksa ja kääräise päälle ilmakuivattua kinkkua.

Grillaa perunalohkoja muutaman minuutin ajan niitä välillä käännellen, kunnes kinkut ovat saaneet kauniin grillauspinnan.

Punaviinikastike
3 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita + 1 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia
1,5 tl kuivattua rosmariinia
3 dl vahvaa riistalientä
4 dl rotevaa ja voimakasta punaviiniä (esim. Masi Campofiorin 2010)
0,5 tl täysruokosokeria
2 rkl tummaa soijakastiketta
n. 3 rkl maissitärkkelystä (arvioi suhteessa kasaan keittyneen liemen määrään)

Pilko salottisipuli ja valkosipuli. Kuulota sipuleita, timjamia ja rosmariinia voissa (2 rkl) ja oliiviöljyssä viitisen minuuttia ja lisää joukkoon riistaliemi, punaviini ja täysruokosokeri. Keitä kastiketta kasaan miedolla lämmöllä 25 minuutin ajan. Siivilöi liemi ja suurusta kastikkeeksi vesitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Viimeistele kastike ruokalusikallisella voita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti