8. syyskuuta 2014

Geisha-rommikakku

Tulipa ihanan mehevää, pehmeää ja syntisen suklaista kakkua! Kaikki alkoi siitä, kun mä Campasimpukka-blogissa suklaa-rommikakun reseptin näin. Campasimpukka kehui kakussa olevan jännästi hieman pullamaisen rakenteen ja epäili sen johtuvan Espanjan tuliaisena tuodusta Royal-leivinjauheesta. Pakkohan se oli kokeilla!

Jätin pähkinät pois ja käytin kakussa niiden ja tumman suklaan sijaan Fazerin Geisha-konvehteja. Toimi todella hyvin! Vaan entäs se pullamainen rakenne? Kotimainen leivinjauhe tuotti kakkuun yhtä lailla todella kivan, ehkä jollain tapaa pullamaisen rakenteen, joten Espanjaan asti ei onneksi tarvitse lähteä tätä ihanuutta kokeillakseen!

Samalla tuli opittua yhtä sun toista leivinjauheista, joten jaanpa sepustukseni aiheesta täälläkin. Leivinjauheita on eri tyyppejä riippuen toisaalta siitä, mikä happo niissä ruokasoodan kanssa reagoi ja tuottaa hiilidioksidia (viinikivi, natrumpyrofosfaatti/kalsiumfosfaatti vai natriumalumiinisulfaatti) ja toisaalta siitä, onko niissä käytetty kerralla yhtä vai useampaa noista hapoista.

Viinikivi reagoi hyvin nopeasti nesteen kanssa, fosfaatti taas hieman hitaammin. Sulfaatti puolestaan alkaa toimia kunnolla vasta kuumetessaan, eli se olisi paras kohotusainevaihtoehto, ellei se antaisi leivonnaiselle helposti ikävän sivumaun. Leivinjauheissa käytetäänkin nykyään usein fosfaattia ja lisänä vähän sulfaattia. Suomalaiset leivinjauheet, pistokokeena kaapista Meira ja Sallinen, sisältävät näemmä kuitenkin vain fosfaattia.

Tuota Campasimpukan mainitsemaa Royal-leivinjauhetta on myynnissä myös fosfaatti+sulfaatti-yhdistelmänä, mutta suklaa-rommikakkuun käytetty versio sisälsi tuoteselosteen tutkailun mukaan kuitenkin yhtä lailla vain fosfaattia. Mahdollinen pullamaisuus jää siis tällä erää mysteeriksi. Mutta tajuttoman hyvää kakkua se joka tapauksessa on!

Geisha-rommikakku (pieneen pyöreään irtopohjavuokaan)
125 g Geisha-suklaakonvehteja
100 g voita
100 g valkoista sokeria
200 g erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl tummaa rommia (esim. Rhum Negrita)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi sekä vuoan reunat voilla. Jauhota vuoka kevyesti vehnäjauholla ja laita jääkaappiin odottamaan.

Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön. Pilko konvehdit kukin neljään osaan ja laita hetkeksi pakastimeen kovettumaan.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, välillä vatkaten. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja lisää joukkoon vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon lopuksi rommi.

Ota pakastinkylmät suklaapalat ja sekoita muutamaa palaa lukuunottamatta ne taikinan joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan, taputtele lusikalla tasaiseksi ja asettele loput suklaapalat tasaisesti kakun pinnalle niin, että ne painuvat hieman taikinan sisään.

Paista 175-asteisessa uunissa kakkua puolen tunnin ajan tai kunnes taikinaa ei tartu kokeilutikkuun. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti