29. syyskuuta 2014

Mamman murukaakku

Isäni äiti eli mamma paistaa lapsuusmuistoissani kauniita, siroja murukaakkuja (turkulaisittain kahdella aa:lla tietysti) pienessä paistinpannussaan. Mamma lienee oppinut reseptin omalta äidiltään, koska myös mamman siskot leipoivat kukin omia murukaakkuversioitaan. Olemme isäni kanssa vuosien saatossa pitäneet tätä rakasta sukuperinnettä aktiivisesti yllä, mutta leipomus on muovautunut käsissämme mamman versiota huomattavasti suuremmaksi ja taikinaisen pehmoiseksi.

Koska murukaakku syntyy näppituntumalla ja ainesten määrät tulevat selkärangasta, emme ole ennen yrittäneet vangita reseptiä paperille. Isän tullessa pari viikkoa sitten visiitille mukana kulki myös Se Ainoa Oikea Murukaakkupaistinpannu sekä purkillinen tätini keittämää herkullista tikkerperihilloa (eli karviaismarjahilloa). Melkoisen laskemisen, sähläyksen ja naurun säestämänä saimme kuin saimmekin lopulta kirjoitettua perinneleipomuksen mitat muistiin.

Mamman murukaakku (paistinpannullinen)
230 g voita
10,5 dl erikoisvehnäjauhoja + 0,5 dl lisää päällisen muruseokseen
4 dl valkoista sokeria
2,5 tl leivinjauhetta
2,5 tl ruokasoodaa
1,5 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
175 g karviaismarjahilloa
230 g paksua omenamarmeladia


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Ota rasva lämpenemään huoneenlämpöön. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri kulhossa sekaisin ja nypi joukkoon huoneenlämpöinen voi. Lisää joukkoon kananmunat ja vaivaa tasaiseksi. Taikinan tulee olla vielä kiinteähköä, mutta helposti murumaiseksi nypittävissä.

Ota taikinasta neljäsosa sivuun odottamaan päällisen muruseosta varten.

Voitele valurautainen, uuninkestävä paistinpannu. Nypi taikinasta noin sentin läpimittaisia möykkyjä ja vuoraa paistinpannun pohja ja reunat niillä.

Sekoita karviaishillo ja omenamarmeladi keskenään tasaiseksi ja levitä lusikalla taikinapohjan päälle.

Sekoita syrjään otetun taikinan joukkoon vielä puoli desiä vehnäjauhoja ja nypi taikina pieniksi murumöykyiksi. Ripottele murut paistinpannulle hilloseoksen päälle.

Paista murukaakkua aluksi 200 asteessa 10 minuuttia. Vähemmä lämpöä 175 asteeseen ja paista 20 minuutin ajan. Vähennä sitten lämpöä 160 asteeseen ja paista vielä 25 minuutin ajan.

Anna murukaakun jäähtyä paistinpannussa. Irrota jäähtynyt kaakku kumoamalla se ensin nurinpäin apulautaselle ja kääntämällä sitten ympäri tarjoilulautaselle. Murukakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, jolloin hillo on imeytynyt kunnolla ja rakenne sopivan tiivis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti