30. syyskuuta 2014

Myllypuoti ja englantilainen teehuone Juvalla


Vartaassa grillattu, viskimarinoitu porsaan kassler on tällä hetkellä mielestäni ehkä parasta, mitä grillissä voi tehdä. Tällä kertaa herkku sai kaverikseen rukiisen lisukkeen. Kävimme nimittäin kesäloman Itä-Suomen kierroksella Juvalla sijaitsevan Rapion myllyn puodissa ja mukaan tarttui pussikaupalla erilaisia ihania jyviä, hiutaleita ja jauhoja. Rapion mylly on jauhanut viljaa jo vuodesta 1812, ja kuuluukin Suomen vanhimpiin yhä toimiviin teollisuuslaitoksiin. Ruishelmet toimivat melkeinpä sellaisenaan oikein kivana lisukkeena, ja helmistä voi kuulemma tehdä myös maukasta risottoa.

Samalla reissulla vierailimme myös Juvalla sijaitsevassa sympaattisessa englantilaisessa teehuoneessa nimeltään Teahouse of Wehmais. Kerrassaan herttainen paikka, jonka vastaleivotut skonssit saivat aikaan välittömän kaipuun Lontooseen. Harmi, ettei Suomesta saa mistään clotted creamia! Teahouse of Wehmaisin teevalikoima on myös kattava, joten kannattaa Etelä-Savossa pyöriessään ehdottomasti kurvata sitä kautta.


Viskimarinoitu porsaanniska ja ruishelmet
850 g viskimarinoitua porsaanniskaa (ks. ohje)
2 dl ruishelmiä (esim Rapion mylly)
5 dl lihalientä
1 dl punaviiniä

Kiehauta lihaliemi ja punaviini ja lisää joukkoon ruishelmet. Anna kiehua 50 minuutin ajan, kunnes neste on imeytynyt jyviin. Tarjoile ruishelmilisuke kasslerin kaverina.

2 kommenttia:

  1. Mekin tykkäsimme teehuoneesta ja skonsseista, kun kesällä kävimme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ensimmäisenä olisi uskonut, että tuollainen paikka löytyy keskeltä maaseutua, mahtavaa!

      Poista