15. syyskuuta 2014

Simpukka-sahramirisotto

Loputtomasti varioitavissa oleviin risottoihin ei kyllästy koskaan! Sahramilla aateloidussa risotossa maistuvat tällä kertaa simpukat, joita saakin olla lautasella reilusti. Lisää ruokaisuutta annokseen tuovat paistetut mustekalarenkaat.

Ohje on pienin muutoksin napattu Maxine Clarkin Risottokirjasta.

Sahrami-simpukkarisotto
0,5 g sahramia
500 g sinisimpukoita
500 g sydänsimpukoita
1,25 l vettä
2,5 rkl kalafondia
1 rkl hummerifondia
1,5 dl valkoviiniä (esim. Savia Viva Familia Xarel.lo 2012)
2 salottisipulia
3 rkl oliiviöljyä
280 g carnaroli-risottoriisiä
200 g mustekalarenkaita
merisuolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa

Laita sahramit pieneen astiaan ja peitä kiehuvalla vedellä. Siirrä sivuun odottamaan.

Siisti simpukat ja poista kuolleet joukosta. Kiehauta vesi, fondit ja valkoviini kattilassa. Kaada simpukat kattilaan, peitä kannella ja anna kiehua, kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Nostele simpukat reikäkauhalla pois liemestä ja siirrä sivuun odottamaan. Pidä liemi kuumana riisin kypsennystä varten.

Hienonna salottisipulit pieneksi ja kuullota öljyssä isossa kasarissa. Lisää riisi siplien joukkoon ja kuullottele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi ja tuoksuu paahdetulta. Kaada sekaan sahrami nesteineen.

Lisää riisin joukkoon rauhalliseen tahtiin kauhallinen kerrallaan kiehuvaa äyriäislientä samalla hiljalleen hämmennellen niin, että riisi ehtii aina imeä lisätyn liemen. Jatka, kunnes riisi on pehmeää mutta edelleen kiinteää; tähän menee noin 20 minuuttia. Varmista, että nestettä on tarpeeksi; risotto saa jäädä pehmeäksi ja valuvaksi.

Mausta risotto suolalla ja  mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi, peitä kannella ja anna vetäytyä. Paista tällä väin mustekalarenkaat nopeasti kuumalla pannulla. Kääntele simpukat ja mustekalat varovasti risoton joukkoon ja ripottele pinnalle reilusti lehtipersiljaa. Tarjoile välittömästi.

2 kommenttia:

  1. Nam, ylihyvän näköistä, risotto nii-in minun makuun.

    VastaaPoista