24. syyskuuta 2014

Wellington hirven ulkofileestä

En jostain syystä ollut kuullutkaan Beef Wellingtonista ennen kuin tapasin O:n, mutta tämä tuhti englantilaisklassikko pääsi suosikkilistalleni heti ensimaistamalta.

Tällä kertaa teimme Wellingtonin hirven ulkofileestä ja aivan erinomaisestihan tuo voitaikinakääreen sisään sopi. Schwarzwaldin kinkku antoi annoksille niin herkullisen säväyksen, ettei jatkossa meidän keittiössä muuta ilmakuivattua kinkkua Wellingtonin sisällä varmaan nähdäkään.

Wellington hirven ulkofileestä
450 g hirven ulkofileetä
1 rkl voita
0,5 rkl mustapippureita
0,5 rkl rosepippureita
100 g schwarzwaldin kinkkua
2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
300 g (3 valmista taikinalevyä) voitaikinaa
1 kananmuna voiteluun

Ruskista jääkaappikylmän hirvenfileen pinnat nopeasti kuumalla pannulla voissa. Murskaa pippurit morttelissa rouheeksi ja hiero lihan pintaan.

Levitä schwarzwaldin kinkunsiivut matoksi tuorekelmun päälle ja ripottele pinnalle timjaminlehdet. Nosta hirvenfilee kinkunsiivujen keskelle ja kääri siivut kelmun avulla tiukasti fileen ympärille. Sulje rulla tiiviisti kelmun avulla ja laita jääkaappiin viilenemään puoleksi tunniksi.

Kaulitse voitaikinalevyistä yksi iso, suorakaiteenmallinen, ohut matto. Leikkaa voitaikinamaton kustakin kulmasta kolmiot (kooltaan kolmisen senttiä) pois, jotta Wellingtonin pohjasta ei tule liian paksu. Hukkapaloista voi halutessaan myöhemmin taiteilla valmiin Wellingtonin päälle koristeita ennen voitelua.

Poista tuorekelmu varovasti hirvifileen ympäriltä, aseta lihalähmpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kääri filee sitten voitaikinan sisään. Sulje saumat huolella, nosta Wellington saumapinta alaspäin uunipellille leivinpaperin päälle, koristele halutessasi taikinakuvioilla ja voitele koko komeus kananmunalla.

Paista Wellingtonia 220-asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää 52 astetta. Nosta Wellington leivinpaperin avulla heti pois uuninpelliltä ja anna sen sitten vetäytyä (mieluiten viileässä paikassa) viitisentoista minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoile Wellington esim. duchesseperunoiden ja punaviinikastikkeen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti