12. marraskuuta 2014

Cavatelli-tuorepasta

Olen ihme kyllä tähän asti onnistunut välttelemään tuorepastan tekemistä, mutta Perunabluussia-blogin söpöt cavatellit ja niiden tekoon käytetty bambumattotekniikka houkuttelivat minutkin kokeilemaan pastanteon jaloa taitoa. Ja taitoahan siinä totta vie vaaditaan! Ensimmäistä klönttistä taikinayritelmää ei pastataikinaksi olisi tunnistanut, mutta sitten sain ideasta kiinni ja toisella yrittämällä taikinasta tulikin jo salonkikelpoinen.

Cavatellien teko tällä tavalla vaatii jonkun verran nyhertämistä, mutta tekniikan oppii kuitenkin äkkiä ja tulostakin syntyy nopeasti. Ja se valmiin pastan suutuntuma ja maku! Pastatehtailua pitää ehdottomasti kokeilla uudelleenkin.

Cavatelli-tuorepasta (3 annosta)
taikina:
270 g durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa

keitinvesi:
1 rkl karkeaa merisuolaa per 1 litra vettä

Kaada jauhot keoksi pöydälle, tee keon keskelle suurehko kolo ja riko kananmunat koloon. Sekoita kananmunien rakenne rikki parilla sormella ja ota sitten vähitellen mukaan jauhoja keon reunoilta. Ideana on saada sekoitettua jauhoja tasaisesti kananmunamassan joukkoon niin, ettei pääse muodostumaan klimppejä. Jatka jauhojen ottamista mukaan, kunnes taikina on kiinteähköä. Jatka vaivaamista kaksin käsin jauhoja edelleen lisäten, kunnes taikina on kimmoisa, sormiin tarttumaton pallo. Jatka vaivaamista pöytää vasten vähintään 10 minuutin ajan. Kääri taikina sitten kelmuun ja anna levätä puolen tunnin ajan.

Ota levännyt taikina kelmusta ja muotoile siitä kämmenten välissä ohuita, vajaan puolen sentin paksuisia naruja. Leikkaa narut parin sentin pituisiksi paloiksi. Laita bambumatto eteesi pöydälle ruo'ot pystysuoraan ja painele yksi pastataikinapala etusormilla littanaksi bambumattoa vasten. Pyöräytä cavatelli irti matosta peukaloiden avulla rullaamalla se itsestä poispäin. Jatka tehtailua, kunnes kaikki cavatellit ovat valmiita.

Laita kattilaan vähintään pari litraa vettä ja vastaava ruokalusikkamäärä suolaa. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää cavatellit katilaan. Pastat turpoavat ja nousevat pintaan melko nopeasti. Kokeile kypsyyttä viimeistään 2-3 minuutin keittämisen jälkeen, sillä cavatellit saavat jäädä reippaasti al denteiksi. Kaada vesi pois ja tarjoile heti.


8 kommenttia:

 1. On komean näköisiä pastoja! Durumkauppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei muuta kuin tehdas käyntiin :)

   Poista
 2. Todella hienoja! Itse tehty tuorepasta on kyllä todella hyvää eikä tarvitse monimutkaista kastiketta. Mutta hassua kyllä, vain kaksi raaka-ainetta, olevinaan sama resepti, ja usein menee plörinäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja kiitos inspiraatiosta! Kumma juttu kyllä, miten tuollainen näennäisen yksinkertainen juttu voikin mennä niin pahasti pieleen.

   Poista
 3. Mielenkiintoista, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti pienen vaivannäön arvoisia!

   Poista
 4. Mahtavan näköistä! Pitää joskus kokeilla. Itse jaksan tuoreesta pastasta tehdä vain kaikenlaisia nyyttejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä puolestani voisinkin kokeilla seuraavaksi pyöräyttää jonkinlaisia nyyttejä, nyt kun mainitsit :)

   Poista